måndag 26 november 2007
Maren blir revy
Täljerevyn lär ha döpt sin kommande Revy till Mardrömmen med premiär i januari. Helt följdriktigt har de också startat en blogg. Som gammal projektledare och bloggare hälsar jag revygänget välkomna i "bloggosfären!"
måndag 1 oktober 2007
Uppdraget slutfört
Därmed är uppdraget att projektleda utvecklingen av ett diskussionsunderlag (det sk. Londonförslaget) och att leda medborgardialogen, slutfört för min del. Marenbloggen som informationskanal har också spelat ut sin roll, i varje fall tills vidare.
Precis som planerat övergår nu stora delar av den tjänste-mannamässiga handläggningen till Samhällsbyggnadskontoret där Olof Lotström tar vid som projektledare för utvecklingen av Maren och Södra stadskärnan. Olof är en synnerligen meriterad arkitekt och landskapsarkitekt med många omdaningsprojekt i Storstockholm bakom sig. Det ska bli mycket stimulerande att följa hans arbete.
Så jag slutar där Marenbloggen började, dvs med att referera och och kommentera det som står i lokalpressen. I en debattartikel i dagens Länstidning avslutar Ewa Lofvar Konradsson (kommunalråd, mp) artikeln på följande träffsäkra sätt:
Med facit i hand så får vi nog säga att tjänstemännen, vi Södertäljebor och politiker tillsammans har lyckats skapa en debatt och dialog om Maren, full av synpunkter och förslag, som slår det mesta som har diskuterats i Södertälje.
Nu gäller det att vi tillsammans ser till att resultatet av detta blir något riktigt bra.
Just så känns det.
Tack alla trogna läsare av Marenbloggen och tack alla debattörer och insändarskribenter. Utan er hade Marenbloggen inte haft något att skriva om!
Alarik von Hofsten
Summering av Marenbloggen
- 1 632 individer besökt Marenbloggen...
- de har tillsammans avlagt 4 816 besök.
- Totalt har besökarna läst 12 995 sidor...
- och spenderat i snitt drygt 3 minuter på bloggen vid varje besök
- Augusti tätt följt av juli (!) var de mest välbesökta månaderna
Vilken faktisk roll Marenbloggen haft i debatten kan alltid diskuteras. Den har i varje fall inte gått ouppmärksammad förbi. För mig har det känts tydligt att blogg är ett nytt medium och en ny möjlighet för projektledare i samhaällsbyggnadsprojekt att kommunicdera med allmänheten. Som allt nytt möts det av både entusiasm och skepticism. Och precis som väntat är det skeptikerna som hörs mest i den offentliga debatten. Men det är kritik jag gärna tar för att bryta ny mark!
fredag 28 september 2007
Maren idag

Fredag eftermiddag, klockan är 16:59. Temperaturen har sjunkit till 11 grader och mulet är det. Folkliv året runt är devisen för Marenområdet och södra stadskärnans utveckling. En sådan här dag är det inte något folkliv precis. Måsliv året runt är det däremot. Måsarna kommer nog även när det blir folkliv året runt.
Beslutet klart - Maren utvecklas enligt förslag
Bakom beslutet stod socialdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet, moderaterna och kristdemokraterna. Centerpartiet reserverade sig emot att bygga på Slussholmen. Detsamma gjorde folkpartiet och pensionärspartiet som bägge också reserverade sig mot att bygga c:a 15 våningar högt på den sk. McDonaldstomten.
Beslutet till inriktning för den fortsatta utvecklingen innehåller följande delar:
- Genomför långsiktiga och betydande förändringar i Södra stadskärnan.
- Bevara och utveckla de genuina värdena som Södertäljeborna värnar om, exempelvis vattenkontakten, Marentrappan, kajerna och solsidorna. Förbättra ytterligare möjligheterna att flanera i området. Bevaka särskilt allmänhetens tillgång till strandlinjen.
- Begränsa i flera avseenden exploateringsnivån jämfört med Londonförslaget.
- Bygg inte affärer, restauranger eller bostäder som direkt ianspråktar vattenytan i inre Maren. Var öppen för att en vattennära bebyggelse kan komma att kräva en mindre bit av vattenytan för nya kajer, bryggor, en pir eller andra upplevelser och attraktioner med vattenperspektiv.
- Bygg ca 100 bostäder på Slussgatan.
- Bygg minst 100 bostäder mot järnvägshamnen.
- Bygg ca 100 bostäder på och i anslutning till den s.k. McDonaldsfastigheten. Tillåt en byggnation på ca 15 våningar.
- Snabba upp planprocessen för att fylla ”gluggarna” i centrum med ca 600 bostäder.
- Bygg såväl bostadsrätter som hyresrätter.
- Utred det framtida utnyttjandet av Kusens backe med inriktningen att skapaförutsättningar för rekreation, park, grönområde, fritid- och kulturaktiviteter och bostäder.
- Bygg ca 10 000 kvm ytor för affärer, restauranger, caféer m.m. motsvarande Kringlangallerian på och i anslutning till McDonaldstomten. Lägg restauranger och caféer nära vattnet.
- Genomför snarast den planerade ombyggnaden av Kringlangaraget med ca 80 nya parkeringsplatser. Utred förutsättningarna att bygga ytterligare parkeringsplatser i anslutning till stadskärnan vid ex. vis. nedre Villagatan (Tom Tits) och Nygatan.
I planeringen bör eftersträvas att trafik som inte har mål i innersta delen av centrum leds förbi på huvudgator och trafikleder. - Utnyttja Marens vattenyta till småbåtar och/eller ett större vattenspel.
- Fullfölj förslaget att låta Tom Tits sätta prägel på staden med ”upplevelser runt varje gathörn”.
- Använd ungdomsrådet för att särskilt bevaka ungdomarnas synpunkter på omdaningen av Södra stadskärnan.
- Bygg om befintlig gågata och förläng gågatan till Saltsjötorget så att den harmoniserar med förändringen av Marenområdet.
- Anlägg en grön oas på Lotsudden med restauranger, caféer och bad.
- Ta fram ett särskilt program som bevakar miljöfrågorna i allmänhet och i synnerhet klimatförändringarnas inverkan på strandnära byggnation.
- Ta snarast fram stadsmiljöprogrammet och låt det utgöra utgångspunkten för omdaningen.
Grunden för kommunstyrelsens beslut var bland annat det förslag till inrikningsbeslut som Samhällsbyggnadskontoret och Telge lagt fram. Det finns att läsa här.
Dags för inriktningsbslut
Underlag för beslutet är kommunförvaltningens förslag som överlämnades i samband med föregående möte och som finns att läsa i sin helhet på kommunens webbplats.
Kommunstyrelsen har också bett Stadsbyggnadsnämnden, Tekniska nämnden samt Telge AB:s styrelse att komma med synpunkter på förslaget till inriktning, var och en utifrån sina respektive ansvarsområden.
Enligt protokollen från Stadsbyggnadsnämnden (SBN) och Tekniska nämnden (TN) har nämnderna inget att invända mot huvuddragen, men framför förslag på ändringar på organisations- och arbetsfördelning mellan olika nämder och kommunala organ. SBN vill också inriktningsbeslutet vad gäller bostäder uttrycks mer flexibelt och att befintliga byggnader på Slussholmen så långt möjligt bevaras. Telges styrelse har inte lämnat några invändningar och konstaterar att flera av bolagen kommer att beröras och involveras om en exploatering blir av.
Folkpartiet har enligt en notis i Länstidningen igår framfört att man kommer att kräva att inga hus byggs på Slussholmen och att det inte byggs ett 15 våningar högt hus på McDonaldstomten, dvs man är emot två av huvuddragen i förslaget till inriktningsbeslut. Flertalet övriga partier är, såvitt det är känt när detta skrivs, positiva till förslaget till inriktningsbeslut med några smärre ändringar.
Efter lunch vet vi vad kommunstyrelsen beslutade.
onsdag 26 september 2007
Upp till försvar för bloggar i samhällsdebatten
I en debattartikel i dagens utgåva av Länstidningen kommenterar Kjell Hasslert, koncerndirektör, den kritik som då och då framförts mot mitt agerande som projektledare för medborgardialogen och utvecklingen av Marenområdet. Marenbloggens roll i debatten kommenteras också.
Det är naturligtvis trevlig att få ett arbetsomdöme från min närmaste chef på en så offentlig plats som en debattartikel i ortens ledande lokaltidning, men bloggens roll i debatten är betydligt mer intressant ur ett principiellt perspektiv. Det är uppenbarligen första gången en blogg haft någon nämnvärd betydelse i en lokal Södertäljedebatt och därmed har en del svårt att förhålla sig till detta nya medium och det faktum att det inte är en privat blogg utan en blogg som drivs som en del av mitt uppdrag. Under sommaren har ett antal försök gjorts att "tysta" bloggen och bloggaren, dvs mig som projektledare.
En del i omvärlden har uppenbarligen svårt för bloggare. Man kan uttala sig i TV, radio och i dagens tidning. Men bloggar man så företräder man sig själv. Uttalar man samma sak i radio så är man projektledare. Ungefär så tycks resonemanget gå.
Jag reflekterar ibland över hur det kan komma sig att en del verkar bli så provocerade av att jag yttrar mig i frågor som har med mitt jobb att göra. Jag kan bara komma på två skäl.
Närmast till hands ligger att de helt enkelt inte accepterar mina argument. Ett enkelt sätt att försöka bli av med argumenten är att framföra önskemål om att jag inte borde få säga någonting.
Ett annat skäl är kanske att det är så sällan kommunala tjänstemän uttalar sig i kontroversiella frågor i den här kommunen att kritikerna helt enkelt utgår från att tjänstemän inte får yttra sig. Bägge leden i det resonemanget är rätt skrämmande och jag vill slippa tro att det är så. Efter sommarens tidvis rätt osakliga kritik mot mig är jag rädd att en icke önskvärd bieffekt blir tjänstemän som är tystare i den offentliga debatten i framtiden. Hur bra är det på en skala?
Vill du veta hur bloggar fungerar? Klicka här så förklarar jag.
I januari i år skrev jag om syftet med Marenbloggen.
Den insändare som Kjell Hasslert refererar kommenteras också här.
lördag 22 september 2007
Politiker ska skita i Maren!

fredag 21 september 2007
Folkliv året runt vid Maren
Här kan du läsa om förslaget till inriktningsbeslut.
torsdag 20 september 2007
Bygg centrum på säkrare plats
Självklart ingår det i det fortsatta arbetet att genomföra noggranna miljökonsekvensanalyser som numer självklart innehåller analyser av risker för översvämning. Analyser av den här typen är kostsamma att göra och det är därför naturligt att vänta med att göra dem tills kommunstyrelsen fattat nödvändiga inriktningsbeslut om att bygga i Marenområdet.
onsdag 19 september 2007
Köp Borgmästarvillan
Signaturen föreslår att kommunen ska köpa villan eftersom det skulle öppna udden som huset ligger på för allmänheten. Huset skulle kunna användas för kulturell verksamhet.
Nu när det mesta pekar på att kommunstyrelsen kommer fatta ett inriktningsbeslut som innebär att Marenområdet kommer att rustas rejält är det förstås intressant att också ha tillgång till den tomten och huset eftersom den ligger i skärningspunkten mellan Maren, stadsparken, strandpromenaden och de tilltänkta husen mot gästhamnen. Att utnyttja sk. kommunal förköpsrätt som signaturen föreslår är däremot inte möjligt eftersom tomten är för liten. Kommunalt förköp inte gäller redan bebyggda tomter med yta under 3000 kvm.
Samma insändare publicerades också i Södertälje Posten.
tisdag 18 september 2007
Rätt uppfattat om Londonförslagets roll
Hon slår huvudet på spiken. Det var just det som var Londonförslagets roll, att vara underlag för en diskussion och för att få igång en debatt hur Marenområdet kan utvecklas. Hon hoppas också att folkvalda lärt sig att de måste lyssna mer uppmärksamt till Södertäljeborna vad gäller nästa steg i beslutsprocessen.
På den punkten har Jonsson kanske missat poängen med medborgardialogen. Syftet med den var just att politikerna ville ha in synpunkter och förslag innan de själva tar slutlig ställning i frågan. Det är väl ett exempel på att lyssna kan jag tycka.
Av alla de kontakter jag har dagligen kan jag inte dra någon annan slutsats än att de lyssnat mycket noga. Samtidigt vet de att de också måste ta ansvar för hela stadkärnan och Södertälje utveckling. Det innebär avvägningar. Och det är precis det som politik handlar om.
lördag 15 september 2007
Förslag till inriktingsbeslut
Förslaget till inriktningsbeslut finns nu i sin helhet att läsa på kommunens webbplats. På webbplatsen finns dels en sammanfattning, dels förslaget i sin helhet och dels ett omfattande batteri med bilagor (17 st).
tisdag 11 september 2007
Rätt om mitt uppdrag
Det är naturligtvis tråkigt om Pelle och Maja tycker så, men det vore kanske klädsamt om de först övervägt betydelsen av några utgångspunkter innan de gick till personangrepp.
För det första har jag agerat på uppdrag av kommunstyrelsen och inte på någon annans uppdrag vilket Maja och Pelle tycks tro. En enig kommunstyrelse (dvs samtliga demokratiska partier i kommunen, 8 st) beslöt 27 april 2007 att A) inleda en medborgardialog B) använda Londonförslaget som utgångspunkt för medborgardialogen. Man kan självklart ha synpunkter på att utgångspunkten skulle varit annorlunda utformad, men uppenbarligen tyckte en stor samling folkvalda politiker det var tillräckligt bra.
För det andra; I samband med beslutet var det också klart att medborgardialogen skulle bestå av bland annat möten, enkäter, blogg, och självfallet hoppades vi på många synpunkter via tidningarnas debattsidor. Jag med flera fick uppdraget att förklara och svara på frågor.
Det som verkar överraska, eller möjligen reta, Maja och Pelle är att jag som tjänsteman svarar på tilltal och deltar i debatten. Men vad är det som är så fel med att någon svarar på hur ett förslag är utformat, vilka tankar och överväganden som ligger bakom olika delförslag etc? Vad vinner debatten på att de som är kritiska får framföra sina synpunkter oemotsagda, även om synpunkterna emellanåt bygger på missförstånd? Vad vinner debatten på om de som lagt fram förslag inte ska tillåtas svara på frågor som ställs? Hur bra fungerar en medborgardialog om den som startar dialogen inte svarar på tilltal?
För det tredje; Det är naturligt att det i en medborgardialog ibland kommer fram förslag och idéer som är mycket svåra att genomföra eller som sannolikt inte löser det övergripande problemet som är grunden för hela frågan om Marenutvecklingen. (= Att säkerställa en konkurrenskraftig och blomstrande stadskärna i många år framåt.) Frågan är då vad som är bäst när sådana förslag framförs offentligt? Är det bäst att de får stå okommenterade och sedan läggs åt sidan efter medborgardialogens slut? Eller är det bättre att upplysa om att vissa förslag kanske är behäftade med svagheter? Det senare ger ju alla en chans att tänka ut alternativ eller bygga vidare på en grundidé.
Så svaret till Maja och Pelle är att jag kommer fortsätta ett tag till att utföra mitt uppdrag. Det upphör förrän kommunstyrelsen tar ett inriktningsbeslut i Marenfrågan. Och hur det beslutet ser ut kommer troligen klarna de närmaste veckorna.
måndag 10 september 2007
Sydeuropa inspiration för Marenområdet
Jonsson exemplifierar också vad hon också gärna skulle vilja se som t.ex. sjöbodar som kan användas på sommaren och runt julen och Valborg, rusta upp tvärgatorna och rusta gångstråken. Det är en attraktiv bild som Jonsson målar upp i sin debattartikel, men hon går inte närmare in på hur realistiskt det egentligen är att ha förebilder i Sydeuropa.
Sydeuropa har trots allt ett annat klimat än vi har. De har också en helt annan kultur som är avpassad för klimatet. Det är ju den mixen av klimat och annorlunda social umgängeskultur som charmar oss nordbor så när vi, företrädesvis på sommaren, besöker Sydeuropa. Personligen är jag tveksam till om det är möjligt att duplicera den mixen. Men några takter kan man säkert med framgång använda.
söndag 9 september 2007
Ny tidning - samma nyhetsföremål
Tillbaks till bloggens huvudämne Maren. Enligt innehållsförteckningen på premiärnumret skulle Marenfrågan uppta fyra sidor (8-11). I praktiken visar det sig dock mest vara annonser på de sidorna! Nåväl, huvudartikeln handlar om det tjänstemannaförslag för utvecklingen av Maren som lades fram igår för kommunstyrelsen och som jag skrev om igår.
I en sidoartikel får Anders Lago frågor om kommunledningen fått löften om finansiering från några bolag ännu. (Ett rykte på stan gör gällande att 1 miljard redan skulle vara klara och det är därför kommunstyrelsen vill fatta beslut redan i september). Lago dementerar bestämt ryktena.
Skärpta ungdomar
I LTs artikel uttrycker de sin frustration över att äldre Södertäljebor emellanåt uttalat sig nedlåtande om ungdomars rätt att ha en synpunkt i Marenfrågan och att de därför beslutat sig för att aktivera sig. De har tillsammans besökt alla gymniasieklasser och uppmuntrat eleverna att göra sin röst hörd, t.ex. genom att svara på kommunens enkät.
Jag har träffat Johan och Rodolfo några gånger och jag måste säga att jag är imponerad av både deras engagemang och deras vilja till integritet. De vill inte övertala någon att tycka något speciellt, men de vill övertyga andra om att säga sin mening. Det är bra. Tack vare deras insats vet vi att många skolungdomar åtminstone finns med i enkätsvaren. Förhoppningsvis har intresset tänts hos många att också engagera sig i det framtida arbetet.
fredag 7 september 2007
Lindstam lyfter fram privat förslag utanför Maren
I dagens Länstidning lanserar hon ett eget förslag med bostäder och butiker i centrala Södertälje. Hon är noga med att påpeka att hon lägger fram förslaget som privatperson. Som privatperson kan hon kosta på sig att lämna förslag på byggnation på platser som inte ingick i det område som projektgruppen hade att arbeta med. (Det området begränsades av Ekdahlsgatan i norr, gästhamnen i söder, kanalen i öster och Marens strandpromenad i väster enl. direktiv från Kommunstyrelsen.)
Bland hennes förslag finns byggnation i stadsparken, däcka över spårområdet, bygga bostäder i sydvästra delen av Kusens backe. Förslagen är inte nya, de har framförts av många personer tidigare i medborgardialogen, men de få en annan tyngd när de kommer från en fd. stadsarkitekt. I själva Marenområdet föreslår hon i likhet med många andra ett högt hus på McDonaldsfastigheten med bostäder och butiker.
Personligren tycker jag det är lite intressant att fler och fler den senaste tiden föreslår att det ska byggas högt på den platsen. I det första utvecklingsförslaget vi lade fram för kommunstyrelsen i april 2006 innehöll just ett högt hus (10 våningar) i det området. I den debatt som var då, för 1½ år sedan, var just den och andra höga byggnader huvudmåltavlorna som den tidens kritiker siktade in sig på.
Tre korta insändare
Jonas Pejnemo tycker att det är bra att politkerna inte vill exploatera Marenområdet. Han vill också se en upprustning av fasaden på Telgehuset soch en grönare gågata. Jag undrar om han inte feltolkat beskeden från i varje fall de större politiska partierna som alla vill utveckla Marenområdet med bostäder, butiker, gångstråk mm på både den sk McDonaldsfastigheten och på Slussgatan.
Kristina Stenborg kritiserar miljöpartiet för att de vill se fler kvinnor i debatten. Hon tycker att det är många kvinnor i debatten redan.
Signaturen Människan spår, Gud rår vill med hjälp av gammaltestamentliga och religösa referenser övertyga om att det inte är bra att ta beslut i Marenfrågan nu.
Nytt utvecklingsförslag
- Vårt förslag till hur Marenområdet ska utvecklas och ytor användas
- Vårt förslag till hur processen ska drivas vidare framöver
Förslaget presenterades muntligt. Utförlig dokumentation kommer att överlämnas i början på nästa vecka, dvs i god tid till kommunstyrelsens nästa möte 28/9. I samband med att kommunstyrelsen får information kommer även information att publiceras på www.sodertalje.se/maren.
Länstidningen har redan idag en kort "blänkare" på webben om förslaget och som baserar sig på en telefonintervju med Kjell Hasslert.
torsdag 6 september 2007
Kulturen vill sprida ringar på vattnet
Jag håller med om att kulturen hamnat lite i bakvatten i debatten (om uttrycket tillåts). Egentligen är det förvånande eftersom min bild är att många av dem som deltagit aktivt på insändar- och debattsidor tillhör Södertäljes kulturelit. Kanske kan det ha att göra med att de idéer som förts fram inte varit nyskapande och annorlunda tillräckligt för att fler ska tycka det är intressant att ge sig in och berömma eller kritisera? Vad vet jag.
En av de mer intressanta debattinläggen med kulturprägel tycker jag kom i en debattartikel 30 juli från Besim Aho, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.
Sensommarkväll
Yngre och Maren
Artikeln är inte en tradtionell debattartikel utan mer en redovisning av hur många i olika ålderskategorier som skrivit på föreningens namninsamling. Enligt Thordmark är 57% av dem som skrivit på 45 år eller yngre och 36% är 30 år eller yngre.
Lars Thordmark har tidigare skrivit två debattartiklar om Maren.
fredag 31 augusti 2007
Fotboll vid Maren

Attraktivt att handla i Södertälje?
Minst lika intressant är att läsa hur folk motiverat sina svar.
Mer om partiernas ställningstagande
Det som i förväg målats upp som ett stormigt möte av bland andra Länstidningen själva, blev enligt uppgift, en ganska lugn tillställning där medlemmarna var överens om det mesta. Kärnan i ställningstagandet är att låta vattenspegeln vara och att bygga bostäder och butiker i anslutning till Maren, samt att inrikta arbetet på att säkertställa Södertäljes konkurrenskraft i regionen. Samtidigt säger Anders Lago att det är viktigt att frågan om vattenspeglen inte blir en idiotlåsning. Det måste finnas en öppenhet för att resonera om frågan om det kommer fram bra idéer med t.ex. en pir eller brygga.
Av en sidoartikel framgår att vänsterpartiet och miljöpartiet har liknande uppfattning. Staffan Norberg (v) konstaterar enligt LT att vattenytan inte är 100% helig. Kristdemokraterna är också för en utveckling av området liksom centerpartiet om än i mer försiktig skala. Folkpartiet vill inte ha utfyllnad men heller inte höga hus på Slussholmen eller i Kusens backe. Pensionärspartiet vill ha bort McDonalds och i övrigt bevara det som finns. Moderaterna har inte slutgiltigt tagit ställning.
Dokumentet som ligger till grund för socialdemokraternas ställningstagande finns tillängligt på deras webbplats.
torsdag 30 augusti 2007
Socialdemokraterna säger ja till förändringar
Beslutet går ut på att de säger nej till den så kallade Londonplanen men ja till utveckling av Marenområdet. Som exempel på utvecklingsåtgärder nämns att bygga bostäder och ytterligare affärsytor. Man påpekar speciellt att utvecklingen skall ske varsamt och att bevara de attraktioner som finns idag i form av trappan, bryggorna, grönskan och vattnet.
Socialdemkraterna konstaterar också att utvecklingen av Marenområdet handlar om att Södertäljes stadskärna måste utvecklas för att klara konkurrensen. I det perspektivet är Maren steg nummer 2. Steg 1 är de många projekt som redan är beslutade, t.ex. bostäder i järnvägshamnen, kvarteren Gästgivaren, Humlan, Solen, Saturnus, Köpmannen och Grödingevägen. Dit hör också upprustningen och förlängningen av gågatan.
Enligt pressmeddelandet togs inriktningsbeslutet av ett enigt medlemsmöte och efter en process där samtliga medlemmar beretts möjlighet att uttrycka sin åsikt i frågan.
Pressmeddelandet finns också refererat på Länstidningens webbplats.
Övriga partiers ståndpunkt finns refererade här. (När detta skrivs hade inte alla partier offentliggjort en uppfattning i frågan.)
onsdag 29 augusti 2007
Standardrecept
tisdag 28 augusti 2007
Privatförslag med soltrappa
En grundförutsättning i Bengtssons förslag är en ny vägdragning av Slussgatan och Västra kanalgatan. Vägen går i förslaget precis i kant med kanalens västra sida från Slussholmen och vidare norr ut på östra sidan Orionkullen och flickskolan. Den vägdragningen skapar en stor fri yta som han vill använda för att bygga en galleria i flera plan med bostadshus ovanpå.
Söder om Gallerian skapas ett nytt torg med avsatser och trappor vända mot sydväst. Bengtsson föreslår ingen bebyggelse på Slussholmen, men väl två "stadsvillor Söder om Sorbonhuset. Parkering ska ske under Orionkullen och Marens vattenyta förstoras lite mot väster.
Personligen tycker jag förslaget har många meriter och intressanta lösningar. Speciellt den nämnda soltrappan och nya vägdragningen är ett hedervärt försök att göra Södra delen av Köpmangatan mer förtjänt av sitt namn. Det är annars en erkänt svår uppgift av många skäl.
Mest kontroversiellt för många är säkert vägdragningen utefter kanalen. Många kan nog uppleva ett gångstråk går förlorat, även om det rent tekniskt finns kvar, men det blir mer av karaktären trottoar än promenadväg som idag såvitt jag kan förstå. Men ett intressant bidrag till medborgardialogen är det.
Missuppfattad grön ideologi?
Det var den 24:e augusti som Miljöpartiet offentliggjorde resultatet av sitt rådslag med sina medlemmar.
Vad som är rätt och fel ur en ideologisk miljöpartistisk synpunkt må väl Miljöpartiet själva svara på i detalj, men om jag inte fattat helt fel är tät bebyggelse att föredra om man ska bygga enligt Miljöpartiet. Det minskar bl.a behovet av lokaltransporter och i förlängningen behovet av bil för att ta sig iväg och handla. Det tar också totalt sett mindre markyta och "grön" mark" i anspråk.
Gunnar Karlsson vill också att ... politikerna i staden på allvar tar över ansvaret från trojkan Hasslert, von Hofsten och Gjöthlén och att man låter den politiska diskussionen i dom politiska rummen löpa parallellt med folkdebatten och en debatt mellan politiker och folk ett slag till. Den uppmaningen känns lite som att slå in tre öppna dörrar. Det är ju precis det som sker.
Vi tjänstemän avslutar vårt uppdrag på fredag nästa vecka när vi lämnar vår summering till kommunstyrelsen. Den interna politiska debatten har såvitt jag vet pågått i alla politiska partiers medlemskretsar sedan slutet av april. Debatt mellan politiker och allmänhet har pågått lika länge och kommer att pågå löpande i flera år av planprocess som ligger framför oss. Karlssons önskemål är därmed uppfyllt.
Monument över sjöfarare kommer locka besökare
Rönnby hänvisar också till en kulturutredning som förespråkat att inga fler så kallade kultumiljöer får röras.
I övrigt förespråkar Rönnby en rad förslag som t.ex. att däcka över centrumstationens spårområde, bygga affärskomplex längs fula Köpmangatan och de tomma tomterna på Nygatan, samt att bebygga Stadsparken och att göra Slussholmen till Stadspark.
Vem ska betala
Svaret på brofrågan har omnämnts tidigare här på Marenbloggen. Frågan om finansieringen har Stenborg ställt tidigare. Jag då skrev ett svar här.
Insändaren är Erik Stenborgs sjätte debattartikel/insändare i ämnet Maren.
Ännu en Marendikt
Dikten går i samma anda som övriga dikter, dvs rör inte Maren, förändra så lite som möjligt.
måndag 27 augusti 2007
Nödvändig förändring?
Insändaren är Erik Stenborgs femte debattartikel/insändare i ämnet Maren.
Stadens stolthet
S-Kvinnor avvisar Marenplaner
Under onsdagen har Socialdemkraterna medlemsmöte om Maren.
söndag 26 augusti 2007
Tätare huvudstad
Reportaget har ingen omedelbar koppling till Maren och Södertäljes stadskärna, därtill är givetvis Stockholms storlek och förutsättningar för väsensskilda. Men för den som är intresserad av stadsplanering ger reportaget en god inblick i hur stadplanerarna i Stockholm, t.ex. Aleksander Wolodarski, resonerar. Och som största stad i vår närhet påverkar de oss, oavsett om vi gillar det eller inte.
Läs reportaget och se grafiken på nätet här.
Får man vara stolt över samtida arkitektur?
En vanligt önskemål är att byggnader skall utformas som "kopior" av hus som finns där nu eller som påminner om byggnader som byggdes för länge, länge sedan.
En av Sveriges mer namnkunniga arkitekter, Thomas Sandell, skriver i dagens utgåva av Expressen en debattartikel om det som han uppfattar alltför konservativ hållning till nutida arkitektur i Stockholm. Han nämner Malmö, Göteborg och Helsingborg som intressanta motsatser.
Sandell skriver att; Varje medborgare, tid och epok lämnar sitt eftermäle i staden. Visst kan vi imitera historien. Men det gör oss inte historiska. Bara till imitatörer. Jag har en stark tro på min samtid. Jag är övertygad om att den är värdig att sätta sitt avtryck i.
Södertälje kan förstås inte jämföras med Stockholm, därtill är förutsättningarna för olika. Men för den som vill pröva ett annat perspektiv på hur man ska se på utformning nya byggnader och stadsdelar är Sandells artikel läsvärd.
Centerpartisterna i Stockholms stadsbyggnadsnämnd - Per Ankersjö, Lukas Forslund och Christer Mellstrand- var inne på ett liknade resonemang i en Brännpunktsartikel i SvD tidigare i somras.
lördag 25 augusti 2007
Kejsarens nya kläder
I den nu aktuella artikeln ställer Sjödahl ett antal citat från tidigare skeden i debatten mot varandra. Den slutsats Sjödahl vill dra av detta är att det inte finns något fog för att utöka stadskärnan med varken butiker eller bostäder.
När det gäller bostäder har nog Sjödahl en felaktig bild av efterfrågan från Södertäljebor på attrtaktiva bostäder. Den är större än Sjödahl anar. Det framgår t.ex. av att omkring 80% av alla nya bostäder som byggs i kommunen gå till folk som redan tidigare bodde i staden. Det gäller ven i så kallade "exklusiva" lägenheter som de nyligen färdigställda i Hansta strand. Det är också så att Södertälje idag har en utflyttning av medborgare om invandringen från utlandet räknas bort. En orsak till det är brist på bra bostäder.
Sjödahls slutsats om handel är att det är sk. extern handel som gäller, dvs handel i köpcentrum utanför stadskärnan. Han drar tyvärr inga slutsatser av detta i debattartikeln när det gäller den befintliga stadskärnan. Kommer den att klara sig, eller är hanberedd att låta den gradvis stagnera? Och vad får det för konsekvenser för stadskärnan i övrigt?
De slutsatser Sjödahl drar
Båtar i Maren!
SSU i aktion mot felaktiga fakta

SSU Södertälje-Nykvarn började symboliskt arbetet med att fylla igen Maren vid tolvtiden idag. Aktionen är enligt en nyhetsartikel i Länstidningen ett uttryck för att SSU tröttnat på det används felaktiga fakta i debatten. Samtidigt vill föreningen visa att de är positiva till kommunens utvecklingsförslag.
SSU:s styrelsemedlemmar har tidigare kritiserats och ombetts att inte yttra sig i Marenfrågan av Tomas Nilsson och Bengt Lindström.
Fler bilder av livet vid Maren finns samlade här.
Alliansen lyssnar och svarar på frågor

Alliansens gruppledare bjöd in Södertäljeborna till frågestund och möjligheten att framföra synpunkter om Marenområdet på restaurang O'Learys idag mitt på dagen.
Fler bilder av livet vid Maren finns samlade här.
Bilar och människor vid Maren

fredag 24 augusti 2007
4 september sista dag för att svara på enkäten
SSU "fyller igen" Maren i manifestation på lördag
Vi vill inte att motståndare till Marenförslaget ska skrämma folk med fakta som inte stämmer. Samtidigt vill vi på detta sätt visa var vi själva står i frågan, säger Gabriel Blomberg till LT.
SSU har tidigare uttalat sitt stöd för huvuddragen i kommunens utvecklingsförslag i debattartiklar och insändare. Deras ställningstagande har väckt starka negativa reaktioner från personer med en annan inställning i sakfrågan.
Maren 24 augusti

Fredag eftermiddag kl 13:42. Sol, vindstilla och 23 grader. Den av många kritiserade korvkiosken drar i alla fall folk, 10-15 personer njuter av solen.

De betydligt mer positivt omtalade bryggorna drar bara 5 personer denna vackra och varma sensommardag.
Fler bilder av livet vid Maren finns samlade här.
Alliansen låter folk tycka till
torsdag 23 augusti 2007
Miljöpartiet positiva till Marenutveckling
Efter att ha genomfört interna diskussioner och rådslag med partiets medlemmar låter gruppledaren Ewa Lofvar Konradsson att man är positiva till bostäder och butiker på Marenplan och bostäder på Slussholmen och i Kusens backe. Exakt exploateringsgrad vill de inte binda sig för förrän noggrannare ekonomiska analyser föreligger, men är inte främmande för att gå mot förslagets 500 bostäder. Partiet kan också tänka sig att ta en liten del av vattenspegeln i anspråk om det är motiverat men betonar samtidigt att de ser mycket restriktivt på detta.
En förutsättning är att en exploatering bedrivs med tydlig miljöprofil där t.ex. biltrafik och antalet P-platser minimeras och ersätts med spårtaxi, och att ett speciellt miljöprogram utarbetas.
Sammanfattningsvis kan sägas att miljöpartiet inte vill stänga några dörrar definitivt utan är berett att ta ställning till nya detaljerade förslag till utveckling av Marenområdet säger Ewa Lofvar Konradsson till LT.
Var är båtarna i Maren
Såvitt jag förstått ligger den kvar för att så många Södertäljebor använder den att den olägenhet som skulle uppstå om den tidvis är bort inte uppvägs av de båtar som ev. tar sig in i Maren. Maren är ju idag en "återvändsgränd" för båtar. I kommunens utvecklingsförslag finns det med en lösning med öppningsbar gångbro och en fritidsbåtssluss vid nuvarande "blindtarmen". Då skulle det kunna bli mer båttrafik.
Saknar ideologisk diskussion
I artikeln har Svantesson recensera debatten och har ett långt resonemang som utmynnar i att Södertälje är en mångkulturell stad med stora förutsättningar för många intressanta möten och aktiviteter. Skapa tydliga och konkreta idéer för hur olika grupper i samhället ska kunna mötas i kulturella utbyten. Hur detta ska gå till eller några förslag lämnas inte i artikeln.
Personligen kan jag tycka att en brist genom åren varit att debatten inte varit tillräckligt konkret. När den nu konkretiseras genom kommunens förslag och många andra förslag som bryts mot varandra så ökar intresset från allmänheten att engagera sig. Vad är bäst? Konkret debatt med många deltagare? Eller ideologisk debatt med få deltagare?
Birger Svantesson är ordförande i socialdemokratiska kulturföreningen i Södertälje.
Heja ungdomar!
Jag är benägen att hålla med.
tisdag 21 augusti 2007
Folkpartiet och Marens utveckling
Enligt författarna har debatten gett folkpartiet rätt på alla de punkter partiet framfört innan och efter att kommunens diskussionsunderlag presenterades. I debattartikeln redovisar Siljebrand och Stockhaus vad de tycker borde utvecklas och vad som inte ska röras.
I praktiken är man emot alla huvudpunkter i kommunens förslag utom att bygga på McDonaldstomten och att bygga bostäder på väg mot gästhamnen.
En nyhet som jag inte kan påminna mig att folkparitet framfört tidigare är att de vill att beslut inte skall stressas fram i kommunstyrelsen redan i september, men jag kan ta miste på den punkten. Idén med folkomröstning som folkpartiet lanserade i juli omämns inte i den här debattartikeln.
Folkpartiet ingick i den eniga kommunstyrelse som den 27 april godkände att kommunens utvecklingsförslag användes som bas för medborgardialogen.
Vänd lite på Marenförslaget
Uteserveringarna på gågtan vill hon flytta till Maren och komplettera med små sjöbodar och restauranger.
Att göra stadsparken till parkering skulle kanske lösa ett och annan knut och öppna för nya möjligheter. Jag är dock mycket tveksam till om uteserveringar och sjöbodar förmår lyfta stadskärnan och göra Maren väldbesökt annat än stilla dagar under 2-3 sommarmånader.
måndag 20 augusti 2007
Marendag med många underskrifter

Brolyft lyft för Södertälje
Hans förslag går ut på att enligt honom inte göra några större och hastiga förändringar i Marenområdet utan istället ändra i små steg. Bland de små stegen märks att ta bort gångbron över Maren, släppa in ångfartyget Ejdern i Maren, stänga av Slussgatan för genomfartstrafik, upplåta Marenplan för torghandel och bygga hus på McDonaldsfastigheten och ner mot gästhamnen. Andra förslag är att göra gästhamn fram till Wendela Hebbevillan samt att göra en plats för kommers och kultur mellan Maren och parkeringsplatsen utanför Wendela Hebbe.
Jag tror det behövs ganska modiga politiker för att genomföra Mattssons förslag också.
[Per Eric Mattsson är ordförande i föreningen Wendela Hebbes vänner, min anm]
Profilera mångkulturstaden Södertälje
Olsson passar också på att imponeras av att folk engagerar sig så mycket. Det senare kan jag verkligen skriva under på. Det var avsikten, men man kan aldrig veta.
Olssons förslag har framförts av flera andra tidigare. Akilleshälen i förslag av den här typen är nog dessvärre oftast ekonomin. Är det rimligt att den typen av verksamhet kan bära sina egna kostnader? Bostäder - ja. Övrigt är nog mer tveksamt. Kanske kan kulturen vinna på att tänka mer i termer av scen att verka ifrån på det sätt som Besim Aho, kultur och fritidsnämndens ordförande tidigare skrivit om i en debattartikel 30:e juli.
[Ninne Olsson är ledare för Oktoberteatern som ligger invid Maren, min anm]
Glasberga löser stadskärnans problem
Tegel gillar inte att att Nilsson kritiserar Rädda Marenföreningen. Han tycker Maren är fin som den är och om vi har brist på bostäder föreslår han att man fullföljer byggnation i Glasberga och senare bygger vid Tveta.
Det framgår inte av Tegels inlägg hur bostäder i Glasberga och Tveta ska göra Maren mer attraktiv och hur det ska kunna lyfta stadskärnan.
lördag 18 augusti 2007
Övertidsblockad på Länstidningen
En effekt av detta är att jag inte kan länka till debattartiklar och insändare i lördagens tidning och kommande utgåvor fram tills konflikten är över. Jag beklagar detta.
Centern håller alla dörrar öppna
I debattartikeln påtalar Gripenstam behovet av utveckling av Marenområdet. Samtidigt är han noga med att poängtera att Centerpartiet tillsvidare håller alla dörrar öppna och syftar då på kommunens utecklingsförslag och andra förslag och idéer som kommit in.
Mer om bojars placering
Frågan om bojarnas placering är inaktuell eftersom den politiska majoriteten häromdagen meddelade att man kommer att jobba för att en mindre del av vattenytan ska tas i anspråk för än i kommunens förslag. Lexells önskemål är sannolikt skrivet innan han kände till innehållet i den artikeln.
Jag har tidigare skrivit lite här på Marenbloggen om varför kommunen inte lade ut bojar .
Magnus Lexell har tidigare skrivit två debattartiklar om Maren.
Maren 18 augusti

Lördag 18:e augusti klockan är 13:45, frisk sydvästlig vind och mulet. Föreningen Rädda Maren ordnar protestmöte mellan 11-16 på Marenplan, därför mer folk i området än vanligt. (Klicka på bilden för att förstora).
Fler bilder i serien Maren idag.
fredag 17 augusti 2007
Maren är underbar, men kan bli underbarare
Norbell skriver; Vi respekterar människors åsikter och vill samtidigt dela med oss av våra. Jag vet mycket väl att alla inte tycker det vi tycker, men jag vet även att alla inte delar den åsikt du för fram. Jag hoppas därför på en trevligare ton i debatten, där man inte försöker stoppa åsiktsmotståndare med förolämpningar och osakliga påhopp.
Det är bara att hålla med.
Tyvärr är Lindströms utfall mot SSU inte en engångsföreteelse. Häromdagen skrev Tomas Nilsson (han med det. sk. Södertäljeförslaget) en mycket skarpt formulerad insändare riktad mot SSU och deras rätt att uttrycka sin åsikt. Just den insändaren, som också finns på Länstidningens webbplats har fått många att reagera och ifrågasätta rimligheten i Nilssons kritik. Läs några exempel här.
Lots vill utveckla
Bygg på ridhustomten
Karlsson föreslår en hel del som redan varit upp på olika sätt men det kan ändå vara värt att kommentera för nytillkomna läsare.
När det gäller förtätning är den planeringen redan igång och detaljplanläggning pågår redan. Personligen tycker jag bebyggelse av ridhustomten med 80 bostäder, men det får Samhällsbyggnadskontoret ta ställning till, det är knapaast att betrakta som ett område i stadskärnan.
Den bank med idér till utvecklingen som Karlsson vill ska skapas pågår redan. Det är bland annat det medborgardialogen handlar om! Mer tid är knappast lösningen på stadskärnans utveckling. Den har hitintills pågått 15-20 år och blir näppeligen bättre av att vänta ytterligare.
torsdag 16 augusti 2007
Raka besked
Som tidigare meddelats av Anders Lago är de fyra kommunalråden beredda att bevara så mycket som 85-90% av Marens vattenspegel. Nytt i debattartikeln är beskedet om ...att exploateringsgraden bör sänkas. Vi måste också ägna utformningen mycket stor uppmärksamhet. Det innebär att man också lyssnat på krav nummer 2 från Rädda Marenföreningen.
Slutligen ger de klart besked om att det inte är aktuellt att skjuta på ett beslut om inriktning [planerat till i september i kommunstyrelsen, min anm]. Sommarens debatt pekar också på att många är engagerade och verkligen vill att Marenområdet skall utvecklas. Den planprocess som kommer att starta under hösten kommer att pågå i ytterligare minst ett år och innehålla arkitekttävlingar och flera samråd, där ytterligare möjligheter finns att påverka skriver de.
Anders Lago och Staffan Norberg intervjuas även på nyhetsplats om innehållet i debattartikeln.
Personligen tycker jag det är utmärkta besked och det visar att de lyssnat till opinionen och samtidigt tar ansvar för stadens långsiktiga utveckling.
Tillmötesgående möter ingen förståelse
Tomas Nilsson, skaparen och initiativtagaren till det sk. Södertäljealternativet, är mycket kritisk till kommunalrådens besked idag att man går opinionen till mötes och kallar det för fräckt och ett försåtligt försök att ge sken av att man vänt. Han kallar också kommunalrådens besked för oseriöst. Åsikterna framförs på nyhetsplats i Länstidningen.
Eftersom kommunalråden i sak går stora delar av Tomas Nilsson önskemål till mötes och dessutom välkomnat hans och andras förslag i debatten, är det lite svårt att förstå varför han kritiserar så kategoriskt. Det är svårt att helt slå bort tanken på att kritiken inte bara handlar om Maren utan också om något annat för Tomas Nilsson. Senast igår gick ju Tomas Nilsson i insändare till hårt angrepp på flera personer som yttrat sig i debatten.
Nyhetsartikeln spänner över två uppslag: Sidan 4 och sidan 5.
En kvinnas åsikt
Rädda Marendagen
Det framgår inte av artikeln hur föreningen Rädda Maren kommer att hantera det faktum att man redan fått en stor del av sin krav tillgodosedda av de ledande kommunalråden, se deras debattartikel i ämnet.
onsdag 15 augusti 2007
Hård kritik mot SSU och tjänstemän
SSU:arna Maria Norbell (ordf), Reino Arsan (v. ordf) och Gabriel Blomberg (kassör) skrev den 3 augusti en debattartikel där de välkomnade kommunens förslag och uppmanade till att låta processen gå vidare snarast. Tomas Nilsson kallar deras inställning för ett tragiskt självbedrägeri och att det är endast ett exempel på deras egen underdånighet och oförmåga till eget tänkande utan representation.
Att Tomas Nilsson inte gillar kommunens förslag har framgått tidigare. Men varför dessa hårda omdömen om personer som tycker olika? Och varför gå så hårt åt ungdomar som vill och vågar ge sig in i debatten? [Nilsson själv är drygt 50 år, min anmärkning] Vad vinner debatten på det? Ska andra ungdomar skrämmas till tystnad?
Det inte första gången Tomas Nilsson fäller den här typen av omdömen. Tidigare har t.ex. Handelskammarens ordförande Staffan Ternby fått liknande kritik.
Han skriver också att SSU:arna inte representerar ungdomar i Södertälje. Det senare måste betraktas som en uppseendeväckande anklagelse mot ledningen för ett demokratiskt partis ungdomsförbund. De om några är väl valda av sina medlemmar och representerar dem.
Slutligen passar Tomas Nilsson på att tycka att SSU:arna istället skulle kräva Kjell Hasslerts och undertecknads avgång. Motivet enligt Nilsson är grovt tjänstefel och katastrofala misslyckanden. Sakförhållandena kanske inte imponerar på Nilsson men är ändå värda att påpeka för dem som inte känner till dem.
En enig kommunstyrelse (dvs alla politiska partier) har beställt ett diskussionsunderlag och en medborgardialog. Uppdraget styrdes av ett direktiv. Det är de beställningarna Kjell Hasslert och hans medarbetare (inklusive undertecknad) nu effektuerar. Vi har tagit fram ett förslag för diskussion och vi har följt direktiven.
Folket väljer sina representanter i god demokratisk ordning. Tjänstemän tar fram de underlag politikerna beställer. Därefter tar politiker beslut, oftare än vad Nilsson inser efter att först ha "lyssnat in" både medborgarna och vad situationen kräver. Den ordningen torde inte ens Tomas Nilsson ha något emot.
(Tomas Nilsson har tidigare skrivit sex debattartiklar och insändare. Hans utvecklingsförslag för Maren har presenterats i både nyhetsartiklar och i TV).
Stadsbyggnadsnämnden och Maren
Bland de saker som framförs märks att han vill att utvecklingen av Marenfrågan ska föras i stadsbyggnadsnämnden. Norberg lyfter också fram förtjänster med kommunens förslag och kritiserar andra.
Jag får intrycket att artikeln hastigt har kortats eftersom ett par avsnitt inte hänger ihop i en logisk kedja. Av sammanhanget framgår dock att Norberg tycker sig se samma personer i kritikerskaran mot Maren som han tidigare sett i debatten om Lunagallerian och Hansta strand.
I sin roll som kommunstyrelsemedlem torde Staffan Norberg ha goda möjligheter att se till att hans egen nämnd, stadsbyggnadsnämnden, får en viktig roll i Marens fortsatta utveckling av kommunstyrelsen i september.
tisdag 14 augusti 2007
Inget naturreservat i Kusens backe
Lindqvist tycker mot den bakgrunden att Kusens backe ska lämnas orörd och kallar planer på bebyggelse för helgerån och befängd idé. Han är också emot att bebygga delar av inre Maren och undrar var känslan för staden tagit vägen.
Min reflektion är att den känsla för staden som Lindqvist talar om inte verkar ha gjort staden så mycket gott de senaste decennierna. Södertälje tillhör en av Sveriges mer mediokra städer säger t.ex. Staffan Ternby och Rikard Fagerlund konstaterar att läget är för staden är "tjurigt". Det finns många skäl till det utöver stadsplaneringsmässiga, men ändå. Kanske är det dags att en annan känsla än den som kanske fanns tidigare får ta vid?
Lago går kritikerna till mötes
I inslaget går Ander Lago kritikerna till mötes när det gälller förslaget till utfyllnaden av Maren. Vi ska förstås bevara Maren. 85-90 procent kommer att vara precis som det är i dag, säger Anders Lago (s) till ABC.
Det uttalandet ska väl tolkas som en indikation på vilken typ av innehåll som kommer att finnas i ett framtida inriktningsbeslut i kommunstyrelsen.
En textsammanfattning av inslaget finns här på ABC:s webbplats där man också kan titta på 19:20-sändningen av TV-inslaget. (TV-inslaget finns bara tillgängligt i en vecka på SVT:s webbplats.)
måndag 13 augusti 2007
Bloggar med Marenanknytning
De bägge herrarna driver varsin egen blogg som visserligen inte har Maren som huvudinriktning, men ändå refererar till debatten om densamma då och då. De framför kanske åsikter som inte delas av alla, men jag tycker ändå att de ofta framför tankeväckande perspektiv på Marenfrågan och rekommenderar därför både ett besök på deras bloggar och att titta på kommentarerna till mina inlägg här på Marenbloggen.
Peter Karlbergs blogg finns här och Thomas de Mings blogg finns här.
Stefan Lillieborg (webmaster på Rädda Marenföreningen) kommenterar också här då och då, samt skriver en sorts förenklad blogg på föreningens webbplats.
SSU anklagas för att vara småpåvar
Han hävdar också att folk inte vill ha SSU:arnas planlösning och att de ska respektera detta.
Lindströms insändare är ännu ett trist exempel på plumpa personangrepp på framför allt unga debattörer som tycker att Maren ska utvecklas på ett sätt som ligger i närheten av kommunens förslag.
Svårt att utnyttja tvärgatorna för expansion
Skulle politikerna inte våga utveckla Maren föreslår Eriksson att tvärgatorna i nuvarande stadskärna rustas upp istället.
Tanken är god och har föreslagits av flera, men är kanske svår att genomföra i praktiken. Den allmänna erfarenheten från de flesta städer är att det är svårt att få tvärgator att bli riktigt konkurrenskraftiga.
Det beror delvis på en elakartad spiral; handlare vill inte ligga på tvärgator eftersom de är rädda för mindre genomströmning av folk på en sådan gata. Det gör att fastighetsägaren måste locka med väsentligt lägre hyror på tvärgator för att attrahera handlare. Lägre hyror gör att det inte blir lika mycket pengar över till att göra fasader, lokaler, skyltfönster mm tillräckligt attraktiva, vilket i sin tur gör att färre potentiella kunder väljer att trafikera tvärgatan. Osv. Och de handlare som kan fungera som "publikdragare" för övriga butiker vill undantagslöst inte ligga på tvärgator.
I Södertälje centrum tillkommer dessutom problemet att tvärgatorna på flera ställen är branta och utgör också tillfartsväg för garage och lastkajer för butikernas varuförsörjning. Inte direkt någon idealmiljö för att skapa attraktiva affärsstråk.
Tvärgatorna kan bli bättre, snyggas upp och funka bättre än idag, men lösningen centrums expansion är det tyvärr inte.
Bodar istället för trist trappa
Siri Webiörn vill inte att Marenormrådet bebyggs eftersom det skulle ta bort den historiska länken som namnet Tälje står för dvs, en skåra eller klyfta.
Signaturen Pelle G vill att Maren inte ska röras, men vill gärna bygga bostäder och butiker på McDonaldstomten, parkeringshus vid Hebbevillan och Kringlan [där planarbete för bostäder med garage redan pågår, min anm.]. Han vill också ta bort såväl korvkiosk som den trista trappan och gör en grässlänt där med röda bodar.
Signaturen Observator vill att man ska beakta vattenhöjningsrisken.
Södertäljes framtid eller Marens framtid?
Nilsson skriver att Marenfrågan är mycket större än huruvida några meter av Maren ska fyllas ut eller inte, det handlar om hela Södertäljes framtida utveckling.
Han fortsätter; I den konkurrens som råder om investeringar och etableringar i Mälardalen är det helt avgörande att våga tänka nytt och gå från tanke till handling. Det är särskilt viktigt i en tid då vi ser att jobb och människor snabbt kan flytta.
Han refererar bland annat till de pågående utvecklingen inom AstraZeneca och menar att det inte är otroligt att vi kommer till ett läge där det leder till tomma lokaler. Det skulle öppna för behov av nyetableringar. Det kräver i sin tur enligt Nilsson att vi inte vilar på hanen utan redan nu börjar bygga för framtiden på olika sätt redan nu.
I debattartikeln efterlyser Nilsson mer mod av politiska ledningen för att våga ta beslut som gynnar Södertäljes bästa istället för att Marens bästa. Han går också hårt åt Rädda Marenföreningen [onödigt hårt kan jag tycka] som han tycker är småstadsromantiker som måste lyfta blicken och se de större sammanhangen.
Nilsson avslutar sin debattartikel med sin bedömning att ...många Södertäljebor är inte, även om andra försöker hävda motsatsen, mot att en del av Marens fylls igen för att skapa ett nytt och fräscht centrum som vi befintliga Södertäljebor och nya invånare så väl behöver.
Nilssons bedömning stämmer med min bild jag får när jag träffar folk. Många tycker det låter som en rimlig avvägning mellan vad vi ger och vad vi får.