torsdag 15 mars 2007

Bitarna som ledaren tappade bort

På ledarplats i Länstidningen uppmärksammar Torsten Carlsson att det kommer ett nytt förslag till utveckling av Marenområdet om några veckor. Redan nu sågar han förslaget helt och hållet vilket kan tyckas märkligt eftersom han inte sett förslaget, än mindre verkar intresserad av vad som föregått detsamma. Det är också olyckligt för den fortsatta demokratiska processen, speciellt som hans argumentation bygger på delvis felaktiga grunder och utelämnande av viktiga fakta.

Bärande delar i Torsten Carlssons argumentation är att det är fel att ett kommunalt bolag arbetat fram förslaget, att politikerna inte tagit aktiv del i styrningen av processen, att medborgarna inte får tycka till om förslaget och att förslaget går ut på att etablera ett könlöst köpcentrum á la Skärholmen. Det är i praktiken fel på varje punkt. Låt mig försöka klargöra sakförhållandena.

Rätt om vem som arbetar med förslaget
Uppdraget att vidareutveckla förra vårens förslag gavs till Samhällsbyggnadskontoret och till Telge gemensamt, dvs inte till ett bolag. I projektgruppen ingår, förutom undertecknad, även högste chefen för samhällsbyggnadsfrågor, Einar Schuch, stadsbyggnadschefen Lotta Lindstam och VD:n för Telge Fastigheter, Bengt Bengtsson. Självklart kan man alltid ha synpunkter på gruppsammansättningen men det är svårt att hävda att gruppen saknar fackkompetens om utveckling av stadskärnor och att gruppen inte har god kännedom om Södertäljes villkor.

Rätt om politikernas roll i processen
Uppdraget att utarbeta ett nytt förslag kom från kommunstyrelsen. För den som inte är helt bekant med kommunal syrning så är kommunstyrelsen det högsta exekutiva organet i kommunen. Den består uteslutande av demokratiskt folkvalda medlemmar från alla politiska partier och alltså inga kommunala tjänstemän eller bolagsanställda. I kommunstyrelsen ingår bland annat stadsbyggnadsnämndens ordförande Staffan Norberg som Torsten Carlsson i sin ledare hävdar inte är herre i eget hus.

Det förefaller mig högst naturligt att ett uppdrag om något så stort och i dubbel bemärkelse centralt som utvecklingen av Södertäljes stadskärna utdelas av kommunens högsta beslutande politiska församling bestående av folkvalda medlemmar.

Rätt om medborgarnas medverkan i processen
”Det är medborgarna som ska bestämma om Maren” konstateras redan i ledarens rubrik. Det väl ingen som påstått något annat? Självklart kommer kommunens invånare att få information och ta ställning till förslaget på en lång rad olika sätt som vi får återkomma till närmare när förslaget presenteras. Låt här bara konstatera vi avser att gå långt mycket längre i samråd och information än de redan högt ställda lagliga krav som gäller för all stadsplanläggning och medborgarsamråd.

Kommunstyrelsen tyckte våren 2006 att det första förslaget behövde kompletteras innan det belv föremål för en bred dialog och med invånarna i kommunen. Därför bad Kommunstyrelsen samhällsbyggnadskontoret och Telge att vidareutveckla förslaget ytterligare innan man avsåg att ta det till allmänheten för samråd och diskussion. Även här verkar gången vara helt rimlig. De folkvalda polikterna vill självfallet ha ett bra och genomtänkt förslag att presentera för medborgarna.

Rätt om vad förslaget innehåller
Torsten Carlsson formulerar sin ledare som om det kommande Marenförslaget handlar om det köpcentrum. Hans ordval för tanken till köpcentrum som Skärholmen, Sickla eller Bromma Flygfält. Det ger en skev bild av vad förslaget handlar om. Både det ursprungliga och det kommande förslaget bygger på tre hörnstenar: bostäder, butiker i stadsmiljö, samt mötesplatser för alla Södertäljebor att vistas i, umgås i och njuta utav.

Och för alla tre hörnstenarna gäller att ta tillvara den vattenspegel som vi i projektgruppen och även Torsten Carlsson vurmar för, samt att även i övrigt lyfta det unika området till något som alla som bor i kommunen kan vara stolta över.

Prenumeranter på Länstidningen kan läsa Torsten Carlssons ledare här.

Inga kommentarer: