lördag 17 mars 2007

Folk vill bo centralt

Ett viktigt skäl till att utvecklingen av Marenområdet är så aktuell just nu är att det är brist på attraktiva bostäder i centrala Södertälje. Telgebostäder har haft långa köer i flera år, liksom andra bostadsbolag. Drygt 9 000 av de 15 000 som jobbar på Scania eller AstraZeneca bor inte i kommunen, men fler skulle kunna göra det om vi bara kunde ställa upp med attraktiva bostäder.

Så vad är attraktiva bostäder idag? Något förenklat kan man säga att det är bostäder som:

 Ligger centralt
 Har sjöutsikt
 Erbjuder lantlig miljö
 Ligger nära service, butiker, nöjen och skolor
 Helst kombinerar några av ovanstående

Staden Södertälje är lyckligt lottad på sätt att vi faktiskt kan erbjuda allt detta. Marenområdet har unika möjligheter i sammanhanget. Det går att skapa bostäder med en fantastisk boendemiljö med hela centrum inom några minuters gångavstånd. Det finns både vattenspegel och en levande farled inpå knutarna. Och bara ett stenkast därifrån ligger både vänortsparken och stadsparken och inte minst Kusens backe och alla promenadstråk längs kanalen.

Det fina är att det går att skapa bostäder för uppåt 1 000 – 1 500 personer kring Maren utan att inskränka andras möjligheter att utnyttja området runt för promenader, att sitta på bryggor och kajer i sommarsolen eller bara träffa vänner och bekanta över en bit mat på restaurang eller en på bryggan med medhavt kaffe.

Ibland har det i debatten framförts att det i så fall skulle bli som ett Manhattan i miniatyr. Det är lite långsökt. Faktum är att det går att förverkliga utan att bygga hus som är högre än de som redan finns i området.

Att bygga bostäder i Marenområdet kan alltså bidra till att fler får möjlighet att bo i vår fina stad, och samtidigt får alla vi som inte bor i centrum tillång till en attraktivare stadskärna.

Inga kommentarer: