onsdag 28 mars 2007

Svenskfödda lämnar Södertälje

Den dramatiska rubriken förekommer idag i Länstidningens nätupplaga. Den syftar på ett faktum som varit känt länge och som nu bekräftas i en ny SCB mätning. Södertäljes totala befolkning ökar något år från år. De som kommer hit flyttar hit från utlandet.

De som flyttar ut från kommunen är i huvudsak personer födda i Sverige. Totalt flyttade knappat 3 000 svenskar från Södertälje förra året. Dessvärre är det ingen tillfällig topp. Utflyttningen har pågått i åtskilliga år. Artikeln ger inget svar på varför det är så här. Den stora mängden av kommentarer från läsarna som finns på LTs webbplats ger dock viss vägledning. Ofta förekommer synpunkter som har med attraktivt boende (eller kanske snarare avsaknaden av desamma) som ett skäl till att folk flyttar.

Andra kommentarer går ut på att orsaken ligger i en upplevd brist på trygghet eller upplevt bristande kommunal service. Oavsett vad som är orsaken kan jag nog ändå våga dra slutsatsen att attraktiva bostäder, ökar chansen att folk vill stanna. I ett annat inlägg här på bloggen listar jag just vad som betraktas som attraktiva bostäder av många.

Stannar folk i kommunen bidrar de till att befolka stadskärnan. Bor de dessutom i själva stadskärnan bidrar de till att det blir fler vuxna som rör sig i centrum alla tider på dygnet. Fler vuxna i centrum är ett beprövat medel för att skapa förutsättningar för trygghet. Det bidrar sannolikt också till den kommunala ekonomin och därmed till förutsättningarna för god service.

Det ligger alltså i högsta grad i kommunens intresse att skapa fler attraktiva bostäder i stadskärnan. Nu!

Inga kommentarer: