fredag 16 mars 2007

Centrum är för litet

Södertälje centrum är förvånansvärt litet för att finnas i en stad med 80000 invånare (inräknat alla som bor i kommunen). Det märks genom att butiksutbudet är relativt snävt, många kedjor tvingas ha mindre butiker än de annars skulle ha p.g.a brist på yta, och det märks på att det ont om parkeringsplatser.

Det som inte syns lika tydigt men som är alarmerande på längre sikt är att handeln i Södertälje centrum växer långsammare än på andra jämförbara ställen. Det beror dels på ovan beskrivna brister, men också på att Södertäljeborna helt enkelt åker någon annanstans och handlar. Undersökningar visar att så mycket som 600 mkr per år i köpkraft försvinner ut ur kommunen.

”Synd för handlarna, men det gäller ju inte mig” kanske någon tycker. Problemet är att det förr eller senare ledr till stagnation av Södertälje centrum, och med stagnation följer en nedåtgående spiral som är svår att bryta.

Lägre intäkter leder att färre handlare vill etablera sig här. Den så kallade nätverkseffekten gör att om färre etablerar sig här, så påverkar det de som redan finns i Södertälje negativt. På marginalen leder det till att några handlare drar sig ur Södertälje vilket leder till sämre kundunderlag för dem som är kvar. Sämre kundunderlag leder till lägre intäkter osv…

Oavsett vad man tycker om detaljhandel och shopping kan vi vara överens om att stadskärnan i staden blir väldigt ”död” om antalet butiker skulle minska. Det för aldrig något gott med sig.

Det är mot den bakgrunden man ska se utvecklingen av Marenområdet och behovet av butiker där. Vid Maren kan vi för det första skapa ett unikt stycke stadskärna med shoppingmöjligheter, restauranger med sjöutsikt och en trivsam och vacker miljö som inget av de så kallade köpcentrumen med köplador på andra håll aldrig kan komma i närheten av. För det andra skulle det utgöra ett välkommet tillskott till det utbud som redan finns på armlängds avstånd från Maren.

Vi får inte ett nytt centrum utan ett större och ett oändligt mycket mer attraktivt centrum.

Inga kommentarer: