onsdag 4 april 2007

Vattnet blir navet som allt kretsar runt

Kan det vara rätt att ta en del av Marens vattenspegel i anspråk för att få mer plats att bygga på? Det var ett av de hetaste debattämnena i samband med att första idéskisserna på Maren presenterades våren 2006.

”Utfyllnad” av Maren var en vanlig benämning och ledde – helt felaktigt – tankarna till att hela Maren skulle fyllas ut. I själva verket handlade det om en mindre del längst in, den del där vattnet idag är helt stillastående.

I stridens hetta hamnade desvärre orsaken till varför förslaget förespråkade att en del av vattenspelgen skulle tas i anspråk helt i skymundan. Planen var att ”utfyllnaden” och den stora vattenspegeln som trots allt skulle vara kvar, skulle samverka och förstärka varandra.

Facktidskriften Byggindustrin har i sitt senaste nummer fångat frågan elegant och förstått innebörden. Byggnader nära vattnet med butiker, restauranger, bostäder, mötesplatser och gångstråk drar mycket folk till vattnet. Alltså är det fler som får nytta och glädje av vattenkontakten. Vattnet blir som tidningen påpekar navet kring vilket allt snurrar. Precis så tänkte vi i projektgruppen som tog fram förslaget. Fler skulle lockas närmare vattnet i trivsam miljö.

Klicka för att läsa Byggnadsindustrins artikel

3 kommentarer:

Unknown sa...

Alla vurmar för vatten. Ändå föreslås en minskning av den så värdefulla "vattenspegeln". Varför? Vi får aldrig tillbaka vattnet. Det sägs i inlägget ovan att "Alltså är det fler som får nytta och glädje av vattenkontakten". Det kan jag inte förstå. Strandlinjen blir ju ungefär lika lång (eller kort) som i dagsläget. Det blir alltså inte alls fler som får "nytta och glädje av vattenkontakten". Tvärtom så kommer den förslagna affärsbyggnaden att blockera så att faktiskt färre människor kommer att se vattnet. Och vill man nu verkligen ha byggnader - så finns det plats ändå. McDonalds-platsen, Marenplan ... För övrigt får vi väl acceptera "naturen" - speciellt när vi nu VILL ha mycket vatten! En ytterligare synpunkt i sammanhanget är detta med fritidsbåtar. Jag anser det orealistiskt att båtar skulle gå in och förtöja på det sätt som anges i skisserna. Se bara hur de drömmar om "shoppinghamnen" som tidigare fanns kommit på skam. Jag är själv båtägare men skulle inte drömma om att förtöja mitt framför ett affärscentrum! Vem vill det! Nej, den som ritat skisserna är uppenbarligen inte själv båtägare.

Alarik von Hofsten sa...

Tack för dina frågor och kommentarer Flow266.

Min formulering om att fler ska få nytta av vattenkontakten relaterar till dagens situation. Det är trots allt så att Marenområdet så gott som alla dagar på året och timmar på dygnet är helt folktomt. Så fort det inte är en solig eftermiddag, 20 grader varmt och vindstilla så vistas ingen där.

Förslaget till utveckling går ut på att skapa möjlighet omkring 1000 personer att bo i området, ett antal hundra ha sin arbetsplats där i butiker och restauranger, och många tusen personer som förhoppningsvis ser en anledning att komma till området för att träffas, handla, äta och roa sig. Alla dessa människor får samtidigt nytta och glädje av vattnet.

Paradoxalt nog så vi alltså en situation där Södertäljeborna idag har 100% av vattnet i Maren, men använder det inte.

Då är det en liten uppoffring att använda några bråkdelar av Maren för att skapa möjlighet för många att glädjas åt den stora del vatten som är kvar. Inte sant?

Alarik von Hofsten sa...

flow266; jag är naturligtvis också skyldig dig ett svar på din fundering om förutsättningarna för båtlivet i Maren. Jag är själv uppvuxen med båtar och har hitintills 42 säsonger med små och stora segelbåtar och motorbåtar bakom mig.Jag håller med dig om att ingen kommer vilja förtöja sin båt permanent i inre Maren. Det har heller aldrig varit meningen.

Centralt för förslaget när det gäller båtliv är en ny fritidsbåtssluss på den plats där den sk. blindtarmen mellan kanalen och Maren idag finns. Fritidsbåtar skulle alltså slippa den tröstlösa väntan vid Södertäljeslussen som idag ofta blir fallet när yrkessjöfarten har (sitt berättigade) företräde.

Om man tänker dig att alla fritidsbåtar kommer att passera genom Maren så är i alla fall jag övertygad om att många också kommer stanna till för att äta en bit, proviantera, eller bara ligga och titta en stund. De som vill övernatta kan göra det men många söker sig nog till den lugnare gästhamnen för natten skulle jag tro.