fredag 27 april 2007

Den stora bilden


Ovan en planskiss av det förslag som behandlades av Kommunstyrelsen i förmiddags. Röda streckade linjen går från Storgatan, över Marentrappan och vidare söderut. Den indikerar att det finns en fri siktlinje från Storgatan, precis som idag. Maren håller en en liknande form som tidigare, men sträcker sig längre in mot Marentrappan än idag.

Den ovala byggnaden i mitten är tänkt att innehålla butiker, restauranger och caféer i två plan samt en multiplexbiograf högst upp. Byggnaden ovanför är tänkt för butiker i två plan och bostäder ovanpå. De gröna byggnaderna är flerbostadshus.

Hebbevillan ligger kvar på sin nuvarande plats men har en dubbelt så stor park runt sig.

Klicka på planskissen för att få en större bild.

6 kommentarer:

Unknown sa...

(det går inte att klicka på bilden)

Siktlinjen från Storgatan mot vattnet i Maren är något som jag ärligt talat inte tänkt på om det finns idag. Den är hur som helst inte särskillt tydlig.

För övrigt har jag inte riktigt bestämt mig om jag gillar köpcentrumet i det nya förslaget, men annars finns det en hel del intressant däri.

Är det tänkt att båtinfarten från Mälaren ska vara öppningsbar så att segelbåtar kan ta sig in? Eller är det en bro som enbart tillåter mindre båtar?

Unknown sa...

Jag blev lite konfunderad över flerbostadshusen, de saknar ju helt stadskaraktär (kvarter, gårdar etc) som skulle ha matchat den gamla bebyggelsen mittemot men framförallt representera den typ av boende som är typiskt för en stad. Det hade ju också varit naturligt att så att säga förlänga stadskaraktären ut på udden - vilket gett plats för fler bostäder, gammaldags gårdsgemenskap, skydd mot vind på innergårdarna m.m.

Alarik von Hofsten sa...

Hej Erik!
Ja, det är tänkt att även segelbåtar skall kunna ta sig in i Maren. I norr finns en nybyggd småbåtssluss och i söder en liten öppningsbar bro. Vid slussen kan det också vara en öppningsbar bro men det beror lite på hur tillfartsvägen från Grödingevägen skall gå. Du ser två varianter på bilden, den ena är streckad.

Idén med småbåtsslussen kommer från Sjöfartverket. På kontinenten lär det finns många små slussar för fritidsbåtar och där båtföraren själv sköter slussen, ungefär som en hiss.

Alarik von Hofsten sa...

Hej Peter!
Tack för dina synpunkter som vi lägger till listan av förslag och funderingar inför kommande arbete.

Jag utgår från att du syftar på husen på Slussholmen. Tanken med att inte bygga så tätt som du beskriver är att bevara siktlinjer mot Slussen och Kusens backe om man promenerar eller bor utefter Marens västra sida. Ett annat skäl är att eventuella innergårdar skulle bli för små och skuggiga givet den yta som står till buds.

Om du tittar på kartbilden ser du en annan typ av gård mellan husen (gråmarkerade på bilden). Den ytan ligger några trappsteg upp i förhållande till bryggorna runt Maren och kan t.ex. innehålla sittplatser, lekplatser mm. Om du varit i Norra Hamnen i Helsingborg någon gång så har de en liknande lösning där.

Unknown sa...

Hej Alarik,

Kom att tänka på att de nya skisserna innebär att tre nattklubbslokaler här i stan försvinner (Melody/Eagle, Olearys och Hamnmagasinet).

Finns det planer för nya lokaler även för den typen av verksamhet?

Alarik von Hofsten sa...

Hej Erik!
Förslaget innehåller plats för 10 stycken restauranger, caféer eller liknande.

På det här stadiet är inte förslaget så detaljerat att man kan säga vilken typ av nöjesställen som kommer att finnas , men det verkar väl rimligt att något eller några är av nattklubbskaraktär.