onsdag 11 april 2007

Stor efterfrågan på butikslokaler

Efterfrågan på butikslokaler ökar, i dubbel bemärkelse. I dagens utgåva av Dagens Industri uppmärksammas att priserna på att investera i lokaler nått rekordnivåer. Andledningen till det intresset är ökad efterfrågan från handeln på bra och/eller fler lokaler. Samtidigt konstateras att utbudet av lokaler ökar genom många och omfattande nybyggnadsprojekt runt om i landet.

Som alltid i samband med prisrekord och ökat utbud uppstår spekulationer om när toppen är nådd och om det finns risk för överetablering. Ett intressant argument som talar emot överetablering är enligt Staffan Linde VD för Ljungbergsgruppen att befolkningen växer och det gör även svenskarnas köpkraft.

Man kan tillägga att investeringar i köpcenter och centrumhandel måste vara mycket långsiktiga. Det som påbörjas de närmaste åren ska på allvar möta efterfrågan om 10 år och framåt. Något som känns väldigt relevant för utvecklingen av Maren och för ett Södertälje som växer i antal invånare.

I artikeln framkommer också en annan intressant observation. Centrumhandeln slutar tappa i förhållande till köpcentrum utanför stadskärnorna. Det är sannolikt att Södertälje Centrum fortfarande tappar. Men det går att ändra på om vi hanterar utvecklingen av Stadskärnan klokt.

Inga kommentarer: