söndag 26 augusti 2007

Får man vara stolt över samtida arkitektur?

Arkitektur kan man ha många olika åsikter om. I utvecklingen Marenområdet är det långt kvar innan det är dags att på välja väg i den frågan. Det hindrar inte att det redan kommer fram många önskemål från Södertäljebor.

En vanligt önskemål är att byggnader skall utformas som "kopior" av hus som finns där nu eller som påminner om byggnader som byggdes för länge, länge sedan.

En av Sveriges mer namnkunniga arkitekter, Thomas Sandell, skriver i dagens utgåva av Expressen en debattartikel om det som han uppfattar alltför konservativ hållning till nutida arkitektur i Stockholm. Han nämner Malmö, Göteborg och Helsingborg som intressanta motsatser.

Sandell skriver att; Varje medborgare, tid och epok lämnar sitt eftermäle i staden. Visst kan vi imitera historien. Men det gör oss inte historiska. Bara till imitatörer. Jag har en stark tro på min samtid. Jag är övertygad om att den är värdig att sätta sitt avtryck i.

Södertälje kan förstås inte jämföras med Stockholm, därtill är förutsättningarna för olika. Men för den som vill pröva ett annat perspektiv på hur man ska se på utformning nya byggnader och stadsdelar är Sandells artikel läsvärd.

Centerpartisterna i Stockholms stadsbyggnadsnämnd - Per Ankersjö, Lukas Forslund och Christer Mellstrand- var inne på ett liknade resonemang i en Brännpunktsartikel i SvD tidigare i somras.

Inga kommentarer: