söndag 26 augusti 2007

Tätare huvudstad

Svenska Dagbladet har i dagens kulturdel ett omfattande reportage (c:a 6 helsidor) om hur Stockholm växer och utvecklas, sett ur ett stadsbyggnadsperspektiv.

Reportaget har ingen omedelbar koppling till Maren och Södertäljes stadskärna, därtill är givetvis Stockholms storlek och förutsättningar för väsensskilda. Men för den som är intresserad av stadsplanering ger reportaget en god inblick i hur stadplanerarna i Stockholm, t.ex. Aleksander Wolodarski, resonerar. Och som största stad i vår närhet påverkar de oss, oavsett om vi gillar det eller inte.

Läs reportaget och se grafiken på nätet här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Flat iron? Chicago 1871? 10-våningars kvartersstad? Håller detta som förebilder i Stockholm 2007? Inte för mig i alla fall. Varför inte i stället hämta inspiration från t ex Amsterdam eller Köpenhamn, där man lyckats exploatera med nytänkande - såväl formmässigt som stadsplanemässigt. Var är nytänkandet? Visionerna? Inom vilket annat område i dag har man 150 år gamla referenser?
Kanske är det dags för SBK att se upp från sin navel och beskåda framtiden. Den är faktiskt här!

Alarik von Hofsten sa...

Hej Josefin!
Som du kanske hann läsa innan du skrev din kommentar så påpekade jag att artikeln inte har direkt med Södertälje att göra, men kan ändå illustrera hur de tänker i Stockholm. Därmed är inte sagt att de tänker rätt. Kolla t.ex. debattartikeln av Thomas Sandell samma dag som jag också länkade till. Han är rätt kritisk mot Stockholms sätt att utveckla för framtiden.