torsdag 9 augusti 2007

Utveckling utan ingrepp i Maren

Magnus Lexell lämnar via en debattartikel en lång rad med förslag på hur centrum ska kunna utvedcklas utan ingrepp i Maren.

Lexelll föreslå bl.a att förstärka och utöka affärsstråken och boendet i nuvarande centrum genom att bygga bostäder och affärslokaler utmed Torekällgatan, Nygatan, Jovisgatan, Köpmangatan och Ekdalsgatan på nuvarande McDonald’s och mot Flickskolan. Bygg bostäder i Stadsparken, samt utmed Järnvägshamnen och utmed Grödingevägen. Han fortsätter; Skapa plats för saluhall, butiker och en parkeringsanläggning på Stora Torget samt bostäder mot Köpmangatan och Västra Kanalgatan genom att flytta Gamla rådhuset till annan plats. Exempelvis till ett läge norr om Hebbevillan och Sorbonhuset.

Av debattinlägget framgår inte något mer detaljerat om hur Lexell vill se själva Marenområdet utvedcklas annat än att han indikerar att ett sammanhängande kulturområde skulle kunna bildas från flickskolan till Lotsudden.

Delar av Lexells förslag låter attraktiva. Samtidigt ska man veta att flera av de gator han föreslår ska upprustas som affärsstråk är våra att åtgärda bland annat för att de saknar viktiga egenskaper för en optimal affärsgata (de har för mycket trafik, är för breda eller är "enkelsidiga" i bemärkelsen har inte möjligheter till butiker på bägge sidor gatan.

Magnus Lexell har ett förflutet inom kommunens samhällsbyggnadsförvaltning. Därför är hans invändning om planeringshorisonten för de föreslagna byggnaderna är för lång och att det är svårt att vet hur hus som byggs idag kommer att behövvas om 10-30 år. Men det gäller väl nästan alla hus? Eller byggde man på Lexeless tid hus som bara beräknades behövas i 10 år ? Det låter inte sannolikt.

Den 25 juni skrev Magnus Lexell sin första debattartikel om Maren. Den handlade om en oro för att nuvarande centrum kan komma att utarmas om Marenområdet utveklas.

Inga kommentarer: