måndag 25 juni 2007

Centrum förflyttas inte - det blir större

På debattplats i Länstidningen tar idag Magnus Lexell till orda i ett balanserat och läsvärt debattinlägg. Lexell är fd. kommunal tjänsteman och uppger sig ha deltagit i alla centrumutredningar de senaste 30 åren så han torde veta vad han skriver om.

På en punkt tror jag dock att Magnus Lexell inte är helt uppdaterad. Han uttrycker en oro för att de nya butikslokalerna vid Maren kan komma att negativt påverka affärslägena i centrums norra del, dvs i Luna och i Tellus. Det är förstås den typ av farhåga som aldrig riktigt går att besvara med stor säkerhet i förväg. Vi får s.a.s aldrig chansen att prova båda alternativen; att bygga och inte bygga.

Men jag vet efter ett antal informationsmöten med butiksinnehavare, fokusgrupper och möten med t.ex. centrumföreningen att tongångarna från dessa är mycket positiva inför den typ av utbyggnad som kommunens förslag skissar på. De verkar inte se några risker i den ökade konkurrensen. Tvärt om, leder fler butiker till större mängd med folk som rör sig i området, vilket generellt sett gynnar alla butiker. Det tillför också en ny dimension som får fler att stanna i Södertäljes stadskärna.

Södertälje har också för närvarande många handelsmän som vill starta butik i Södertälje eller som vill utöka sin butiksyta men som inte kan göra det p.g.a. brist på lokaler. Egentligen är det inte så konstigt. Det många glömmer bort är att köpkraften i regionen försätter att växa stadigt för varje år. Faktum är att köpkraftökningen de senaste 10 åren motsvarar ett helt nytt shoppingcentrum. Per år!

Inga kommentarer: