måndag 18 juni 2007

Många inlägg från samma debattör

Debattören Tomas Nilsson lägger i dagens Länstidning sitt femte inlägg i Marendebatten. Han ställer denna gång frågor som jag ska försöka besvara här.

Varför åsidosätter kommunstyrelsens kommunala handläggning det skattefinansierade samhällsbyggnadskontoret genom att bedriva verksamhet i det kommunala bolaget Telge? Det gör inte kommunstyrelsen. Det liggande förslaget är utvecklat av flera arbetsgrupper varav det stora flertalet kom från Samhällsbyggnadskontoret/kommunen och två personer från Telge.

Vilken extern exploatör vill bygga 1700 parkeringsplatser? P-platser och annan infrastruktur som vägar, broar, parker och torg bekostas av de intäkter som kommunen får genom att sälja byggrätter. Det är ett vedertaget sätt för kommuner att finansiera byggnad av sådant som normalt inte kan bära sina egna kostnader, som t.ex. parkeringsplatser.

Vad säger handlarna i de fyra andra [externa] köpcentren om att politiskt styra handeln till centrum? Det finns säkert handlare och fastighetsägare i de aktuella områdena som gärna ser att centrumhandeln får stå tillbaka, det ligger sannolikt i deras eget intresse. En intressantare fråga är vad som händer med stadskärnan om den inte utvecklas. Att inte utvecklas är att gå bakåt brukar man säga. Slutar vi utveckla stadskärnan, som ju redan är sliten och ganska omodern, kommer den att stagnera. I praktiken leder det till att butiker flyttar eller lägger ned. Det leder lätt till en elakartad spiral där färre invånare tycker sig få förväntat utbud och service i stadskärnan och därför vänder sig någon annanstans. Vilket i sin tur leder till mindre kundunderlag för övriga.

I praktiken är det samma svar på Nilssons fråga om det inte vore bättre att få fler näringar och offentlig verksamhet till Hovsjö och Ronna istället. Att rusta Ronna och Hovsjö kan aldrig rädda stadskärnan från stagnation. Det handlar inte om antingen eller. Vi måste göra både och. Det är för övrigt därför kommunen och Telge Hovsjö nu satsar mycket aktivt på att revitalisera Hovsjöområdet. Fler områden lär följa. Så också stadskärnan.

Nu ska jag iväg till första öppna informtionsmötet om Maren. Jag antar att Tomas Nilsson sitter i publiken.

2 kommentarer:

Ella sa...

Efter att ikväll ha besökt mötet för medborgarinflytande så kan man bara konstatera att medborgarna har massor av förslag till utformning av Maren och dess omgivningar men de överenstämmer DÅLIGT eller inte alls med det förslag som herrar von Hofsten och Hasslert visade. Dessutom undrade vi vart våra politiker tagit vägen. Vi vill känna att de lyssnar på oss. Nu filtreras all information genom Hasslert o co och det anser vi inte vara trovärdigt. Hur skall visionen betalas, vem skall ansvara för alla broöppningar mm mm?? Bygg inte på Kanalholmen och Lotsudden -bygg gärna på bangården vid stationen i Centrum!
/Elli

Alarik von Hofsten sa...

Hej Ella,
Tack för dina (och alla andras) synpunkter och förslag under mötet igår. Ett viktigt syfte med mötet för vår del var ju just att samla in dessa synpunkter.

Du efterlyste närvaro från politikerna på de öppna mötena. Jag vet att flertalet ledande kommunpolitiker följer Marenbloggen så de ser säkert din kommentar. För säkerhets skull har jag mailat dem en länk till din kommentar.