måndag 18 juni 2007

En allvarlig anklagelse

Skendemokrati och manipulation finns kvar i reviderat Marenprojekt. Denna allvarliga anklagelse framförs i en debattartikel av herrar Peder Edström, Bengt Ringqvist och Bengt Sjögren på debattplats i dagens Länstidning. Grunden för anklagelsen är den enkät som ingår i medborgardialogen och som debattörerna anser vara riggad. Innan du nagelfar deras argumentation tycker jag du bör reflektera över huvudanklagelsen om skendemokrati. Den är nämligen ett slag i luften.

I Sverige har vi som bekant ett styrskick som bygger på representativ demokrati, dvs våra gemensamma angelägenheter på lokal- och riksnivå styrs av personer som väljs i demokratiska val. Kandidater i dessa val har dessutom normalt valts ut genom slutna omröstningar bland medlemmar i respektive parti. En sorts dubbel demokrati alltså.

Det verkar ha gått Edström, Ringqvist och Sjögren förbi att nu liggande förslag är framtaget på uppdrag av Kommunstyrelsen och att Kommunstyrelsen i sin tur agerar på uppdrag av Kommunfullmäktige. Bägge dessa församlingar består till 100% av folkvalda representanter, dvs personer som herrarna själv valt för att representera sig.

En enhällig Kommunstyrelse ställde sig den 27:e april bakom att förslaget är tillräckligt bra för att diskutera med allmänheten. Notera orden tillräckligt bra för att diskutera. Det står inte genomföra. Målet är att samla in synpunkter och idéer s så att ett nytt utvecklat förslag kan tas fram. Det nu pågående rådslaget är något som Kommunstyrelsen genomför utöver en eventuellt kommande detaljplaneprocess. Den senare är ju lagreglerad och innebär att allmänhet och sakägare har långtgående möjligheter att göra sin röst hörd. Vari ligger det odemokratiska i att innan dess låta medborgare komma till tals en extra gång?

Jag har inga problem med att debattörerna inte gillar förslaget. De har all rätt att tycka och skriva vad de vill. Men jag tycker det är tråkigt att de försöker hävda att det är en skendemokrati när folkvalda representanter inte tycker som debattörerna i sakfrågan.

Inga kommentarer: