måndag 11 juni 2007

Parkeringslösningar



Parkeringsplatser engagerar. På alla möten om Maren jag deltar i väcks frågan om p-platser. Kanske är det inte så konstigt eftersom många tycker att det redan är stor brist på parkeringsplatser i stan.

Idag tar Länstidningen upp frågan på nyhetsplats. Det för övrigt LTs första redaktionella nedslag i Marens utveckling sedan förslaget presenterades för 20 dagar sedan.

Några fakta i frågan:

Ovan visas en planskiss där parkeringsplatserna är utritade. Klicka på bilden för att förstora.

I förslaget till utveckling av Marenområdet ingår c:a 1 700 P-platser fördelade på tre olika platser. Huvuddelen (1400+) är tänkt att ligga under Marentorget och butikerna i form av ett trevånings parkeringsgarage. Det servar dels butikerna och dels bostäderna ovanför de två ostligaste husen vid Maren. Resten finns i tvåvåningsgarage under bebyggelsen på Slussholmen och utefter vägen bort mot gästhamnen.

För lägenheterna har vi kalkylerat med i snitt 1 bil/lägenhet vilket är normalt i sådana sammanhang. P-platser för besökare är dimensionerad i förhållande till totala butiks- och restaurangytan i området.

Med den kalkylen som grund kommer de 1700 p-platserna att räcka för det p-platsbehov som Marenutvecklingen själv ger upphov till. Det blir till och med platser över. Det vore dock att lova för mycket att påstå att p-platserna i Marenområdet är lösningen på Södertälje stadskärnas parkeringsbrist. Den bristen måste lösas på annat sätt och är lika aktuell oavsett om utvecklingsplanerna för Maren blir av eller inte.

Jag får också ofta frågan om det inte är dyrt att bygga P-garage. Självklart är det billigare att bygga markparkering, men det förutsätter stora ytor som inte finns i Södertäljes stadskärna. Parkeringshus vore en medelväg. Men att bygga parkeringshus på stadsytor som annars skulle kunna bli butiks- eller bostadsyta, eller rent av parkmark, är inte speciellt attraktivt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har ingen direkt kommentar till hur parkeringarna utformas. Som boende vid Maren idag är det idag ett stort problem med parkeringar. Vad som helt klart måste införas är boendeparkering annars är boendet här inte så lockande trots allt. Att det inte redan finns är skandal.

Boende vid Maren

Alarik von Hofsten sa...

I projektgruppen har vi än så länge bara säkerställt att det finns parkering till alla bostäder som föreslås byggas, inte p-platser till redan befintliga bostäder. Men med 1700 nya platser är de klart att det ändå skapas förusättningar att hitta nya lösningar för parkering för boende i närheten.