söndag 10 juni 2007

Lågvattenmärke i debatten

debattplats i Länstidningen avlossar Lars Johansson en rejäl bredsida mot kommunens förslag till utveckling av Marenområdet. Till skillnad mot andra debattartiklar med kritisk vinkel innehåller den här inga konstruktiva motförslag eller idéer. Den är också så fullt av nedsättande formuleringar att det egentligen borde förbigås med tystnad. Men eftersom den innehåller betydande sakfel vill jag ändå kommentera just dessa.

Johansson påstår t.ex att förslaget innehåller en tunnel under kanalen. Det finns inget nämnt om en tunnel i förslaget. I själva verket är det den alternativa vägsträckningen förbi slussen som han syftar på. För att skilja de två vägalternativen åt är den ena streckad vilket också framgår av textmaterial och enkätfrågor.

Johansson har räknat fel när det gäller bostäder på Slussholmen. Av oklara skäl säger han att 400 lägenheter ska byggas där. Av det drar han slutsatsen att de sex husen måste bli uppåt 10 våningar höga. I själva verket rör dig sig om 180 lägenheter. Antalet våningar per hus varierar i förslaget från fyra våningar för det lägsta till elva för det högsta (det sk. punkthuset).

Johansson påstår också att projektgruppen försöker vilseleda allmänheten genom att rita in segelbåtar i Marenskissen och han hävdar att sådana historiskt aldrig funnits i Maren. På den senare punkten har han såvitt jag kan förstå fel. Och även om han har rätt, vad är det som är vilseledande med att föreslå båtar i Maren i en framtid?

Slutligen påstår Johansson att enkäten i medborgardialogen syftar till att manipulera allmänheten eftersom den innehåller svarsalternativ som "bra" och "mycket bra". Han undviker nogsamt att nämna att alla frågor också har svarsalternativ som "mycket dåligt" och "ganska dåligt". Kritiska respondenter har alltså lika stor möjlighet att uttrycka sin inställning som dem som gillar föreslaget.

Inga kommentarer: