lördag 2 juni 2007

Badorten Södertälje

Lördagens innehåller ett debattinlägg och en insändare relaterad till Maren. Bernt Gustaf Sjödahl redogör i ett debattinlägg för möjligheterna att skapa det friluftsbad på Lotsuddens sydspets som ingå som en idé i kommunens Marenförslag.

Sjödahl har gått grundligt tillväga och har besökt Stockholm Vatten för att få en inblick i hur de löst möjligheterna att bada i t.ex. Rålambshovsparken mitt i Stockholm. Hans slutsats är att det ur miljö- och vattenkvalitetsynpunkt inte finns några hinder för att bad vid Lotsudden, självklart efter motsvarande analyser och åtgärder som Stockholm gjort.

Lågfrekvent buller
Sven Erik Rönnby har skrivit en insändare där han ifrågasätter om inte lågfrekvent buller från fartygstrafiken på kanalen kan hindra bostadbyggande vid Maren på det sätt som skett i kvarteret Lampan vid Snäckviken.

Inom ramen för projektet har vi låtit göra oberoende preliminära miljö- och säkerhetsgranskning, bla med tanke på sjöfarten. Enligt de analyserna föreligger inga hinder för byggnation, men byggteknik, isolering mm anpassas naturligtvis efter de yttre förhållandena.

(Det kan också vara värt att konstatera att bebyggelsen vid Hansta strand invid kanalen uppenbarligen gått att genomföra trots närheten till farleden. Vidare finns det andra skäl till att kvarteret Lampan inte blivit bebyggd ännu, t.ex. ändrade finansieringsregler).

Inga kommentarer: