fredag 8 juni 2007

Jämför inte med Skärholmen eller Västerås

Lennart Anglemar skriver på debattplats i Södertälje Posten att han välkomnar kommunens initiativ till upprustning av Marenområdet. Samtidigt varnar han för något han kallar kommersiell överetablering.

Anglemar skriver att vi inte ska försöka konkurrera med stora bostads- och butikskoncentrationer i södra delen av länet. Det framgår inte exakt vad han avser men det är väl troligt att det är Skärholmen, Hammarby sjöstad, Farsta, Nacka och Sickla han syftar på.

Han har naturligtvis helt rätt! Istället ska vi bygga så stort som vi har behov av och utnyttja vår egenart. Det är ju precis det som kommunens förslag går ut på.

Frågan är om inte Anglemar tagit miste på skalan i förslaget en smula. Den utveckling av butiker och restauranger i Marenområdet som föreslås är bara en bråkdel av den som nu genomförs i t.ex. Skärholmen, Farsta och Nacka. Antalet bostäder i förslaget (500 st) går inte att jämföra med de 1000 nya lägenheter som byggs varje år (!) i Hammarby sjöstad. Faktum är att det till och med är färre än de sjönära bostäder som planeras eller byggs i t.ex. Västerås, Strängnäs och Eskilstuna.

Det som få städer kan matcha är emellertid en centrummiljö med vatten, kanal, mötesplatser, butiker och bostäder, allt på ett och samma ställe. Där har vi vår unikitet. Den ska vi utnyttja.

Not: Södertälje Posten publicerar inte sina artiklar i digital form. Jag kan därför inte länka till reportaget. Av upphovsrättsskäl är jag också förhindrad att ge dig en skannad kopia av artikeln. Vill du ha en kopia kontakta SP direkt

Inga kommentarer: