fredag 8 juni 2007

Nytt ska möta gammalt

Idag tar en tung trojka inom kulturmiljö till orda i Södertälje Posten. De är museichefen Stefan Sundblad, stadsantikvarie Anna Sundquist och projektledaren för kulturmiljöprogrammet Södertälje (puh, vilken titel!) Emma Tibblin som på debattplats förespråkar att utvecklingen av Maren kopplas på ett klokt sätt till befintlig kulturmiljö.

De tre debattörerna är uppfriskande medvetna och öppna för att det faktiskt behövs och utveckling av stadskärnan. Det är bra, även om de inte gillar allt vi föreslår. På möten och debattsidor stöter jag då och då på nostalgiker som endera vill försöka ”backa bandet” och återskapa ett Södertälje anno dazumal, eller så vill de försöka konkurrera med småstadsidyller som Trosa, Mariefred och Sigtuna. Bägge varianterna är dömda att misslyckas eftersom sådana lösningar för det första aldrig skulle lösa de problem som ska lösas, och för det andra kan aldrig Södertälje bli en småstad. De här debattörerna är annorlunda och mer realsitiska.

Debattörerna föreslår bland annat att utnyttja de kulturhistoriska värden som redan finns och vill gärna utlysa en arkitekttävling. Bra förslag och säkerligen högaktuella i ett framtida nästa steg. Först måste kommunens politiker och invånarna bestämma huvudinriktning, vilket är också är syftet kommunens liggande förslag! Arkitekttävling har jag för övrigt tidigare kommenterat här på bloggen.

Not: Södertälje Posten publicerar inte sina artiklar i digital form. Jag kan därför inte länka till reportaget. Av upphovsrättsskäl är jag också förhindrad att ge dig en skannad kopia av artikeln. Vill du ha en kopia kontakta SP direkt

Inga kommentarer: