söndag 6 maj 2007

Ökande befolkning - Ökad köpkraft

Svenska Dagbladet och ekonomisajten E24 konstaterar att det råder shoppingfeber i huvudstaden med omnejd. Det är ingen tillfällig trend heller. Konsumtionen ökar för tionde året i rad och i och runtom Stockholm byggs och rustas köpcentrum och stadskärnor för åtskilliga miljarder kronor.

Det är lätt att fundera över risken för överhettning, men det många glömmer är att det finns en mycket stark ökning av köpkraften i regionen. Bara ökningen i köpkraft hos den växande befolkningen motsvarar ungefär ett (1) köpcentrums omsättning.

Mot den bakgrunden är behovet av att rusta upp Stadskärnan i Södertälje ett nödvändigt drag. Det är också lätt att inse att det sannolikt inte räcker med de åtgärder som genomförs nu i form av ombyggnad av Kringlan och Luna och upprustning av gågatan nästa år.

Detaljhandeln i Södertälje centrum omsätter drygt 800 mkr/ år. Samtidigt går man miste om köpkraft för ytterligare 600 mkr/år genom att folk som skulle kunna handla i Södertälje om bara stadskärnan vore lite bättre och framför allt större och mer diversifierad. Sannolikt ökar den siffran dessutom. Det tål att tänka på.

För den som vill ha koll på vilka centrum som rustas för närvarande har E24 en bra lista här.

Inga kommentarer: