måndag 14 maj 2007

Södertälje är inte Trosa

I dagens Länstidning uttrycker nyinflyttade signaturen IK en förhoppning att Marenområdet ska få förbli som det är. Enligt signaturen är det mycket redan bra och inget behöver ändras. Signaturen benämner Södertälje som ”vår lilla stad” och förespråkar en typ av stad som bär tydliga drag av Trosa, Mariefred eller Sigtuna med krokiga gator, små gränder, trähus, udda butiker, djur och natur.

Det är en vacker tanke, men i ärlighetens namn inte speciellt realistisk. Södertälje är en betydligt större stad. Det bor 81 000 personer bara i kommunen. Räknar vi in mindre orter som har Södertälje som centralort kommer vi snabbt upp i över 100 000. Södertälje har kanske en av Sveriges minsta stadskärnor räknat per invånare. Det märks också genom att t.ex. detaljhandeln utvecklas sämre än på andra håll och att många faktiskt flyttar från staden i brist på attraktiva centralt belägna bostäder.

På kort sikt gör det inte så mycket, på länge sikt leder det till att stadskärnan sakta utarmas. Frågan är inte om vi vill utöka stadskärnan, utan snarare om vi får behålla de butiker och boende vi redan har. Det är mot den bakgrunden man ska se behovet av utvecklingen av Marenområdet.

Samtidigt har vi som arbetat fram förslaget jobbat hårt med att behålla eller utöka det som är bra i området idag. All gångstråk för flanörer runt Maren finns kvar. Nya gångstråk för den som hellre flanerar i parkmiljö uppstår genom att vi fördubblar storleken på Vänortsparken, öppnar upp Lotsudden på riktigt för allmänheten och gör Kusens backe tryggare att vistas i. Nya gångstråk öppnas också för shoppingflanören med stråk både i Marenområdet och upp mot Storgatan och Järnagatan som växer ihop till en enda gågata och bilfri zon. Antalet möjliga restauranger eller caféer med västerläge och uteservering mer än fördubblas, osv.

Vi hoppas förstås att även signaturen IK ska trivas i en upprustad och lite större stadskärna med många unika inslag.

Läs IKs insändare nu.

Inga kommentarer: