torsdag 17 maj 2007

Många sakfel blir det

Thomas Nilssons debattinlägg i Länstidningen 16 maj är så fullt med sakfel att åtminstone några förtjänar att kommenteras. Samma sak gäller det stora antal retoriska frågor som ställs i inlägget. Nedan återges Thomas Nilssons påståenden och frågor i kursiv stil.

…elipsformade upplevelsehuset, typ Heron City, vid Maren:
Att jämställa den aktuella byggnaden med Heron City är missvisande. Heron City är en byggnad med drygt 4 gånger så stor kvadratmeteryta, Det har fler och framför allt högre våningar. Den har 18 biografsalonger mot de föreslagna fem salongerna osv.

Ingen av dessa [engelska] arkitekter har varit i Södertälje:
Självklart har de varit i Södertälje åtskilliga gånger under projektets gång. De har lika självklart inte jobbat på egen hand utan i samarbete med ett större svenskt byggkonsultbolag som bevakat att allt anpassas till svenska förhållanden. Både konsultbolag och arkitekter har jobbat utifrån de instruktioner de fått från vår projektgrupp och från kommunstyrelsen.

... Stadsbyggnadschefen Lotta Lindstam [har] inte själv varit med från början:
Lotta Lindstam har varit synnerligen aktiv från dag 1 i utvecklingen av det nu liggande förslaget. Att hon av arbetsfördelningsskäl inte deltog i arbetet med föregående förslag saknar betydelse. Thomas Nilsson missar också att Lotta Lindstams chef, samhällsbyggnadschefen Einar Schuch deltagit projektgruppen som jobbat med både föregående förslag och det nu liggande.

Inte heller [stadsbyggnadsnämndens ordförande Staffan Norberg] har varit med från starten i centrumplaneringen.
Möjligen kan man göra en teoretisk poäng av det, men praktiskt är det så att Staffan Norberg sitter i kommunstyrelsen som är överordnad stadsbyggnadsnämnden. Kommunstyrelsen inklusive en mycket engagerad Staffan Norberg är det organ som givit oss tjänstemän uppdraget och instruktionerna att ta fram förslaget.

Ett stort antal personer med ledande befattningar att styra och utveckla Södertälje bor inte ens i kommunen:
Påståendet saknar relevans i det här sammanhanget. Av nyckelpersonerna Thomas Nilsson nämner i sitt inlägg bor Kjell Hasslert, Alarik von Hofsten och Lotta Lindstam i kommunen. Ann-Charlotte Gjöthlén är uppvuxen i Södertälje. Av lätt insedda skäl bor 100% av medlemmarna i kommunstyrelsen i kommunen. Det är för övrigt tveksamt om det finns vetenskapliga belägg för att kommunala tjänstemän som inte bor i kommunen skulle göra ett sämre jobb.

Kjell Hasslert och Alarik von Hofsten talar om dagens centrum i ”kramper och kräftgång”. Varifrån kommer underlaget för dessa påståenden?
Om man bortser från att Thomas Nilsson felciterar oss (vi har aldrig beskrivit centrum i sådana termer), så kommer underlaget från bl.a. Regionplanekontoret och konsultbolaget Centrumutveckling. Vi vet att detaljhandeln i centrum omsätter drygt 800 mkr. Den skulle kunna omsätta 600 mkr till om inte så många Södetäljebor och andra valde andra ställen att handla på för att utbudet i Södertälje uppfattas som för smalt och centrumet för omodernt. Vi vet också att detaljhandeln ökar något i centrum men långsammare än i regionen i övrigt. Ett symptom på att allt inte står rätt till. Mer om detta finns här på Maren bloggen.

Thomas Nilsson gjorde också ett debattinlägg i Länstidningen 2 maj som vi besvarade med ett debattinlägg 5 maj. Bägge finns omnämnda här på Marenbloggen.

Inga kommentarer: