onsdag 2 maj 2007

Fel att ställa stadskärnan mot staddelarna

Länstidningen har idag en debattartikel av Tomas Nilsson som är kritisk till förslaget till utveckling av Marenområdet (sidan 13). Dessvärre finns en del faktauppgifter som han utelämnar eller missuppfattat och som jag gärna vill upplysa om för att du rätt ska kunna värdera kritiken.

Den allvarligaste invändningen är att debattartikeln undviker att förklara hur centrum kan räddas från fortsatt kräftgång genom att istället satsa på stadsdelscentrum och på skolor. Om centrum fortsätter att förtvina, är det då till hjälp eller ytterligare problem för stadsdelarna?

Det är korrekt att delcentrum och skolor behöver rustas, men det gör kommunen och de kommunala bolagen också i stor skala vilket tyvärr inte nämns. På beställning från kommunen rustar Telge Fastigheter upp skolor för belopp i hundramiljonersklassen, senast i Soldalaskolan och tidigare i vinter Vallaskolan mfl. För stadsdelen Hovsjö har ett speciellt bolag startats. En av uppgifterna för bolaget är att tillsammans med andra fastighetsägare och kommunen skapa förutsättningar för livaktigare stadsdelscentrum. Parallellt med detta lägger Telgebostäder omkring 1 700 miljoner kronor på upprustning av hus och områden de närmaste åren.

En annan viktig faktauppgift som gått Tomas Nilsson förbi är att hela grunden för utvecklingsförslaget för Marenområdet är att det är tänkt att finansieras helt av externa (kommersiella) aktörer, vilket projektgruppens analyser visat är möjligt. Marenområdet ska alltså inte bekostas av skattebetalarna och följaktligen är det egentligen aldrig fråga om att ta pengar från ytterområdena och satsa dem på stadskärnan. Och att göra tvärtom, dvs att få privata finansiärer att bekosta t.ex. upprustning av skolor och allmännyttiga bostäder faller på sin egen orimlighet.

Inga kommentarer: