torsdag 10 maj 2007

Grönt runt Maren

Signaturen PK skriver en insändare i dagens Länstidning med rubriken ”Grönytor och vatten skapar trivsel”. PK uttrycker en oro över att utvecklingsförslaget av Marenområdet kommer ta bort trivseln, blockera utsikten och skapa trafikkaos. Det är en oro som jag gärna kommenterar eftersom jag tror att den är obefogad och att PK missat några viktiga delar i förslaget.

När det gäller grönytor innebär förslaget att Vänortsparken blir dubbelt så stor som idag. Det skapar en obruten och mycket mer attraktiv grönyta än idag från Orionkullen och ned till slussen utefter kanalen.


På Lotsuddens sydspets finns också en yta som idag är i stort sett otillgänglig för allmänheten, men som skulle kunna rymma en park med ett friluftsbad. Medd sitt syd till västläge skulle den bli mycket populär.

Alla gångstråk som finns idag finns kvar i förslaget men är komp-letterade med fler möjligheter att flanera i runt stadskärnan vilket också skapar trivsel.


Marentorget med alla butiker, restauranger och bostäder bidrar också till en livaktig stad som man kommer att trivas i. Någon utsikt försvinner, det är oundvikligt, å andra sidan kommer nya till.

Idag finns det många grönytor och inte minst vatten i stadskärnan. Alla Södertäljebor tycker om Maren, Slussholmen, Lotsudden, kanalen, Vänortsparken och Kusens backe. Men vi måste samtidigt vara ärliga mot oss själva och konstatera att under de allra flesta av årets dagar är dessa områden helt öde. (Det är symptomatiskt att inga männiksor syns till i Paola Noordhs fina bild som illustrerar PKs insändare.) Inte ens under fina vår- och sommardagar är det någon där annat ett litet antal timmar på dygnet. Varför denna paradox?

Min personliga tro är att det hänger samman med att vi har det klimat vi har Norden. Vi vill så gärna att det ska vara som i Sydeuropa och vill därför rigga vår yttre miljö som om vi hade ett annat klimat. Ett annat skäl är med all säkerhet bristen på upplevd trygghet i de här områdena. Under det här projektets gång har jag mött så många människor som uttrycker olust att vistas i området annat än just när det är många andra som vistas där, dvs när det är fint väder.

Så idag har vi 100 procent av vattenytan i Maren och 100 procent av grönytorna, men vi nyttjar dem till några få procent. Om vi tar en bråkdel av vattnet i anspråk , skapar nya grönytor och gångstråk och samtidigt får många fler som vistas och trivs i området så är det väl ett bra arrangemang?

2 kommentarer:

Unknown sa...

Just den här typen av lite med filosofiska idéer efertlyser jag lite i det här projektet. Det är lätt att se till yta och vad som kommer försvinna från hur det är idag, men om det läggs fram på ett mer positivt sätt tror jag att flera kommer att gilla förslaget.

Också det som jag nämnde i ett tidigare inlägg, om hur ombyggnaden ska gå till i praktiken är av intresse.

Annars så tycker jag att det är väldigt positivt med den här typen av initiativ, även om jag kanske inte håller med om allt i utformningen.

Alarik von Hofsten sa...

Tack för tipset! Vi ska försöka vara lite mer "filosofiska" i våra presentationer framöver.