onsdag 8 augusti 2007

Förslag som skyms av utfall

Axel W Kronblad lanserar i en debattartikel sina förslag för att skapa en attraktiv stadskärna och locka många Södertäljebor till Marenområdet och Stadskärnan året runt. Bland förslagen märks att bygga en "kopia" av CastorhusetMcDonaldstomten, flytta flickskolan till tomten nedanför Orionkullen tillsammans med Sörmlandsgården som också flyttas dit. Ett par av stadens konstverk flyttas runt i Kronblads förslag. Han föreslår också ett hus som exteriört påminner om en vikingalänga placeras på Slussholmen. Hantverk, hemslöjd och soveniers ska också säljas på Orionkullen.

Kronblads förslag återfinns i slutet av debattartikeln. Första delen av artikeln upptas av grov kritik mot mig, min arbetskollega Ann-Charlotte Gjöthlén, ledande kommunalpolitiker i allmänhet och Anders Lago i synnerlighet. Politikerna liknas vid prostituerade och även om det inte skrivs rätt ut är det tydligt i sammanhanget att Gjöthlén och jag är "torskarna". Vi påstås också gå emot en majoritet av folkviljan trots att vi är avlönade av dessa och borde anvisas andra lekplatser enligt Kronblad.

Om Kronblad vill kritisera med det tonläget vore det möjligen klädsamt om han hade vänligheten att kolla upp sakläget först. En enig kommunstyrelse (dvs alla politiska partier) har givit mig och ett antal andra tjänstemän i uppdrag att plocka fram ett diskussionsunderlag. Uppdraget styrdes av ett direktiv. Vi har tagit fram ett förslag för diskussion och vi har följt direktiven. Folket väljer sina representanter i god demokratisk ordning. Tjänstemän tar fram de underlag politikerna beställer. Därefter tar politiker beslut, oftare än Kronblad anar efter att först ha "lyssnat in" både medborgarna och vad situationen kräver. Den ordningen tror jag inte Kronblad egentligen är emot.


Man kan ha olika uppfattning om det är ett bra diskussionsunderlag eller inte, men diskussion har det blivit och den har varit både livligare, engagerat fler och varit mer konkret än på många år. Sorterar man bort invektiven så har det dessutom kommit fram många bra förslag, många spännande förslag, många roliga men kanske inte så lättgenomförda förslag, men även det är bättre än inga förslag alls.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Alarik,

Jag håller helt med Dig att Axel Kronblands artikel vore mycket bättre utan de onödiga övertonerna i inledningen. Möjligen kan de förklaras av den vanmakt som flera i kommunen nog kännner efter att flera projekt med känslig miljöpåverkan har debatterats livligt, men resultatet ändå genomförts i stort sett som ursprungsförslaget (tex Hanst Strand). Men det ursäktar inte ett sådand språkbruk.

Alarik den kommentar som Du skrev till denna artikel är mycket balanserad och väformulerad, bland de bästa hittills i bloggen, fortsätt på det sättet!

Alarik von Hofsten sa...

Hej Stefan!
Tack för din kommentar och omdömen.Det värmer speciellt eftersom du ju varit rätt kritisk till Marenbloggen och mitt sätt att hantera den.

Att kommentera debattartiklar av Kronblads typ är det svåraste av allt tycker jag. Å ena sidan måste artiklens synpunkt få komma fram.

Å andra sidan måste man någon gång markera när kritiken inte längre blir saklig utan personlig.

Slutligen får den markeringen helst inte färga de synpunkter i sakfrågan som kommer fram. Inte helt lätt.

Anonym sa...

Bra inlägg och inställning Stefan!!

Du ger mig hopp om föreningen Rädda Marens möjligheter att bidra konstruktivt.
(har haft några tråkiga kontakter med webmaster för er hemsida som visar mer på onyanserad stridsvilja än på ett balanserat framåttänkande...:-)

Jag delar din analys av varför bröststonerna är så höga och jag håller med dig om behovet av ett sansat språkbruk med allt vad de innebär av ömsesidig respekt meningsskillnader till trots.

Tack!