lördag 25 augusti 2007

SSU i aktion mot felaktiga fakta


SSU Södertälje-Nykvarn började symboliskt arbetet med att fylla igen Maren vid tolvtiden idag. Aktionen är enligt en nyhetsartikel i Länstidningen ett uttryck för att SSU tröttnat på det används felaktiga fakta i debatten. Samtidigt vill föreningen visa att de är positiva till kommunens utvecklingsförslag.

SSU:s styrelsemedlemmar har tidigare kritiserats och ombetts att inte yttra sig i Marenfrågan av Tomas Nilsson och Bengt Lindström.

Fler bilder av livet vid Maren finns samlade här.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Man blir ju lite nyfiken, men det verkar just saknas fakta.

Hur många deltagare och hur var vädret när denna "aktion" ägde rum?
(verkar vara viktigt i andra bildtexter...:-)

Anonym sa...

Nu får vi äntligen se vad ssu har att uppbringa i Marenfrågan. I en väl kallibrerad aktion, har självaste von Hoffsten, bytt sida, för att plåta ssu-gruppen (9 st ungdomar)som alla spanar mot Alariks objektiva lins.

Kidsen ser pigga och glada ut på bild när ställer upp för en, tillrättalagd plåtning. Grabben längst fram skyfflar i sand i maren. De vill kanske omvandla platsen till en playa!?

I fall ni undrar vad jag menar med sidbyte så är det så att Alarik nu plåtar från Marenplanen istället som tidigare, stå på bryggan.

Denna gång har fotografen hittat zoomfunktionen på kameran och därmed fylt ut bilden med kids från ssu.

Man undrar hur långt projektledningen kan gå i sitt säljande?

Roger Hammarström

Anonym sa...

Grattis till SSU för ett originellt och intresseväckande pressmeddelande, det livade upp debatten och fick säkert många att rycka till vid morgonkaffet när man läste LT i fredags.

Men så till sakfrågan, det vore rimligt att SSU redovisade var procentsatsen kommer ifrån - har man räknat själva? Isåfall tvingas jag påminna om SSUs tidigare insändare i sommar där de skrev att de inte kunde förstå hur många kunde bli så upprörda av att "bara 20-30 meter av Marens grumligaste vatten skulle fyllas igen". Detta var ju en pinsam felräkning eftersom avståndet från norra kajen till breddavloppet, och utfyllnaden går enligt kommunens förslag förbi breddavloppet från kanalen, är minst 50-60 m. Detta är en felräkning på 100%-150%, så det meriterar ju inte direkt om SSU själva har gjort beräkningarna av 15%. Adderas både Inre och Yttre Maren in i nämnaren möjligen?

MEN, kan det vara så att Projekledningen genom Alarik har försett SSU med korrekta uppgifter om 15%? Isåfall kan man börja lägga pussel - Anders Lago uttalade i TV/ABC Nytt den 13 augusti när de röda bojarna lagts ut att

"-Så här mycket kommer aldrig att fyllas ut, det kan jag garantera. Minst 80-85% av vattnenytan kommer att finnas kvar."

Om Anders hade fått siffran 15% från projektgruppen, så sa han alltså i själva verket att "vi tänker fylla ut precis enligt Telgekoncernens förslag". Hemska tanke - det kan väl aldrig vara så det gick till? Nu krävs det att Du Alarik som har tillgång till korrekta kartor redovisar ytornas storlek i m2, och om även yttre Marens vatten räknas in i kalkylen. Hade Du eller projektgruppen givit procentsiffran till Anders Lago före ABC-Nytt intervjun?

Till slut, det som 16245 Södertäljebor har skrivit under på, utveckla Marenområdet med känsla och varsamhet, men förhindra utfyllnaden av Maren, baseras med all säkerhet inte på procentsatsens storlek, utan på själva ídén med utfyllnad.

Stefan Lillieborg

Alarik von Hofsten sa...

Hej Tummelplats Tälje!
Vädret den aktuella dagen framgår av bilden lite längre ned på sidan. Klickar du på bilden med SSU:arna kan du själv räkna hur många de var!

Alarik von Hofsten sa...

Hej Roger!
Om du klickar här kommer du att se att jag tar Marenbilder från olika vinklar. Jag anpassar utsnitt efter vad som ska illustreras.

SSUs lilla demonstration gör sig bra i närbild. Å andra sidan, en översiktsbild över Marenplan på Rädda Marendagen är lämplig i det sammanhanget eftersom ni i Rädda Marenföreningen alltid är noga med att poängtera att ni har brett folkligt stöd.

Alarik von Hofsten sa...

Hej Stefan!
Jag tycker nog svaret på dina spörsmål framgår klart av både Anders Lagos uttalande i SvT:s ABC och av den debattartikel i LT han skrev 16 augusti tillsammans med Ewa Konradsson och Staffan Norberg.

Jag kan inte tolka det på annat sätt än att politikerna lyssnar på opinionen, och går opinionen till mötes. Utfyllnaden av Maren begränsas väsentligt i förhållande till kommunens diskussionsunderlag, de nämner att 85-90% av Maren bevaras. (Du har råkat felcitera Lago när det gäller sifferspannet). Självklart är det inre Maren, dvs norr om gångbron de menar.

Jag inser förstås att du och dina föreningsmedlemmar helst vill se 100%, men det är ett avgörande som ligger i politiska händer.

Anonym sa...

Så Alarik,

Kan Du då bekräfta att Telgekoncernens projektgrupps förslag till utfyllnad av Maren (det som rådslagits om i sommar) endast utgör 15% av Inre Marens nuvarande vattenyta?

Alarik von Hofsten sa...

Hej Stefan!
Kommunen lade fram ett diskussionsförslag 27:e april. Diskussionens vågor har gått höga och många förslag har kommit fram vilket var precis vad politikerna och projektgruppen efterstävade. Se t.ex. mitt blogginlägg från 27:e april:
http://marenbloggen.blogspot.com/2007/04/klart-fr-medborgardialog_27.html

Anders Lago, Staffan Norberg och Ewa Konradsson har låtit meddela via sin debattartikel 16:e augusti att de tycker för mycket vattenyta tas i anspråk i diskussionsunderlaget och att de för sin del vill att begränsa utnyttjandet till 10-15% av vattenytan dvs låta 85-90% av vara kvar. Har du synpunkter på det måste jag dessvärre be dig att du vänder dig direkt till dem.

Anonym sa...

Alarik,

Vi närmar oss långsamt ett svar på min fråg, men Du vill alltså inte tala om hur stor del av Inre Marens nuvarande vattenyta som föreslogs att fyllas ut i det Du kallar "diskussionsunderlaget" som vi rådslagits om?