tisdag 28 augusti 2007

Privatförslag med soltrappa

Erik Bengtsson, pensionär med förslutet som planchef i kommen, presenterar idag ett eget förslag till hur Marenområdet och stadskärnan kan utvecklas i Länstidningen. Förslaget är illustrerat med en utförlig planskiss.

En grundförutsättning i Bengtssons förslag är en ny vägdragning av Slussgatan och Västra kanalgatan. Vägen går i förslaget precis i kant med kanalens västra sida från Slussholmen och vidare norr ut på östra sidan Orionkullen och flickskolan. Den vägdragningen skapar en stor fri yta som han vill använda för att bygga en galleria i flera plan med bostadshus ovanpå.

Söder om Gallerian skapas ett nytt torg med avsatser och trappor vända mot sydväst. Bengtsson föreslår ingen bebyggelse på Slussholmen, men väl två "stadsvillor Söder om Sorbonhuset. Parkering ska ske under Orionkullen och Marens vattenyta förstoras lite mot väster.

Personligen tycker jag förslaget har många meriter och intressanta lösningar. Speciellt den nämnda soltrappan och nya vägdragningen är ett hedervärt försök att göra Södra delen av Köpmangatan mer förtjänt av sitt namn. Det är annars en erkänt svår uppgift av många skäl.

Mest kontroversiellt för många är säkert vägdragningen utefter kanalen. Många kan nog uppleva ett gångstråk går förlorat, även om det rent tekniskt finns kvar, men det blir mer av karaktären trottoar än promenadväg som idag såvitt jag kan förstå. Men ett intressant bidrag till medborgardialogen är det.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Alarik.

Lite nyfiken på dina observationer när det gäller S-kvinnornas beslut att avvisa Marenplanerna som presenterades måndagens LT (sid 10 del 1).

Alarik von Hofsten sa...

Hej Thomas!
S-kvinnornas beslut finns refererad men inte recenserad på bloggen under aktuellt datum 27 augusti.

Anonym sa...

Ledsen, missade det.

Skulle ändå vara intressant att få ta del av dina funderingar (inte recensioner..:-)eftersom du har delgivit dina funderingar kring andra partier, bl a Folkpartiet, och deras turer i frågan.

Att S-kvinnorna gör denna markering ökar ju onekligen dramatiken i den politiska processen...

Alarik von Hofsten sa...

Hej Thomas!
Frågan är överspelad eftersom Socialdemkraterna i Södertälje tog stt inriktningsbeslut i Marenfrågan. Partiets ståndpunkt är ju att initiera stora förändringa, men samtidigt göra det med stor varsamhet och bevara vattnet. Det är väl ett bra besked tycker jag.

Anonym sa...

Ja, jag har förstått det nu.

Lite tråkigt att herr Lago liksom tar avstånd från dig (och Hasslert) när han uttrycker sig i termer av:
"de har faktiskt gjort det som kommunstyrelsen har sagt åt dem att göra..."

Och när LT skriver att du nu har fått meddelandet att det är dags att presentera ett förslag där vatenspegeln bevaras så säger tydligen Anders Lago:
"-Det vet han sen länge tillbaka..."

Jag tycker att det är ett sorgligt beteende...

Jag är därför för din skull att du har en uppdragsgivare som är duktig på det politiska spelet men har svårare för integritet och omtanke för andra människor...

Jag hoppas att du hittar ny energi och kan förlåta människor för alla onödiga påhopp som du har utsats för.

Vänligen
Thomas

Anonym sa...

Det ord som föll bort mellan "därför" och "för" i tidigare inlägg var "ledsen"...:-)