tisdag 14 augusti 2007

Inget naturreservat i Kusens backe

Jan Lindqvist var stadsträdgårdsmästare i Södetälje fram till 1989. I en debattartikel i Länstidningen återberättar han historien när parkenheten inventerade träd, buskar och markskikt. Inventeringen var ett led i att försöka få Kusens backe förklarad som naturreservat. Detta sade senare kommunstyrelsen nej till.

Lindqvist tycker mot den bakgrunden att Kusens backe ska lämnas orörd och kallar planer på bebyggelse för helgerån och befängd idé. Han är också emot att bebygga delar av inre Maren och undrar var känslan för staden tagit vägen.

Min reflektion är att den känsla för staden som Lindqvist talar om inte verkar ha gjort staden så mycket gott de senaste decennierna. Södertälje tillhör en av Sveriges mer mediokra städer säger t.ex. Staffan Ternby och Rikard Fagerlund konstaterar att läget är för staden är "tjurigt". Det finns många skäl till det utöver stadsplaneringsmässiga, men ändå. Kanske är det dags att en annan känsla än den som kanske fanns tidigare får ta vid?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket kan man säga om herrar Lindqvist, Ternby och Fagerlund, men det är knappast nytänkande som förknippas med dessa gentlemän.

Skulle inte heller tro att någon av dem egentligen har koll på Södertäljes nuvarande s k själ utanför sina egna kretsar av kultursällskap, Rotary-klubbar eller VIP-lounger.

Det var helt enkelt bättre förr... och även om problemen är nya så fungerar alltid gamla lösningar...

Alarik von Hofsten sa...

Hej tummelplats tälje!
Jag anar att du är betydligt yngre än de nämnda herrarna och därför känner stadens nuvarande själ på ett annat sätt. Kan du inte dela med dig av hur du tycker att Marenområdet skulle utvecklas?