lördag 21 juli 2007

Rädda hela Södertälje

Rikard Fagerlund, Södertäljeambassadör och välkänd Södertäljeprofil, lägger sällan fingrarna emellan när han uttalar sig. Inte denna gång heller. I en debattartikel i Länstidningen vidgar han Marendebatten till att omfatta utvecklingen av hela Södertälje.

Enligt Fagerlund är läget [för Södertälje] inte bara tjurigt, det är djävligt tjurigt och skriver om en lång rad med exempel. Han nämner skicket på fastigheter i stan, det nedgångna centrum, otryggheten, dåliga företagsklimatet, sjukvården osv. Tankarna leder lätt till Staffan Ternbys debattartikel från igår där Ternby beskriver Södertälje som en av Sveriges mer mediokra städer.

Han föreslår vidare i sin debattartikel att Marenutveklingen vidgas till att omfatta hela stadskärnan och att det kombineras med en rad andra konkreta åtgärder för att …- få total upprustning av Södertäljes själ och välgång. Han förespråkar också att frågor av den här digniteten måste politikerna hantera.

Man kan alltid diskutera hur utvidgad man vill göra Marenfrågan. Det kan vara rätt att utvidga den som Fagerlund önskar, samtidigt som det alltid finns risk att den så omfattande att det är svårt att komma någonvart. Hans bakomliggande skäl för att göra något stämmer dock väl med de skäl som vi hela tiden framfört som några av de viktigare för att utveckla Marenområdet.

Som Fagerlund konstaterar; - Södertäljes problem kan inte byggas bort eller lösas med att Marens vattenspegel flyttas hit eller dit utan har helt andra dimensioner. Rädda Södertälje eller nöja sig med att rädda Maren? Det är frågan.

Inga kommentarer: