lördag 14 juli 2007

Funderingar kring ett öppet brev

Fredrik Smedberg har skrivit ett öppet brev till Kjell Hasslert, Ann-Charlotte Gjöthlén och mig. Brevet finns publicerat i form av en debattartikel i Länstidningen.

Brevet är en appell till oss att rekommendera politikerna att skjuta upp alla beslut i Marenfrågan och göra ytterligare analyser och överväganden. Smedberg för fram behovet av att anpassa Marenområdet för turister, samt att inte förhasta sig och göra irreparabla misstag.

Jag kan ha fel men möjligen är Smedberg orolig för att processen hunnit längre än vad den faktiskt gjort. Det är förstås inte så att kommunstyrelsen fattar ett beslut om byggstart i september. Kommunstyrelsens intention är snarare att fatta ett beslut om att gå vidare och – nu kommer det viktiga – sätta upp en inriktning och ett antal restriktioner, villkor samt krav på ytterligare analyser och överväganden i ett antal hänseenden. Vilka dessa är vill jag inte spekulera i idag, men självklart kommer de väga in sånt som sagts i debatten och kommit dem till del på andra sätt.

Rent formellt är plan- & bygglagen också så utformad att det ställs tuffa krav på utredningar och underlag av den som vill bygga, och lagen ställer framför allt krav på flera ”remissomgångar” med alla sakägare innan någon bygnation kan komma igång.

Jag vet också att kommunens politiker i alla partier och på alla nivåer följer Marendebatten mycket, mycket noga. Personligen är jag övertygad om att de både har kompetensen, viljan och förnuftet att göra en bra avvägning mellan behovet att veta allt i förväg och att komma framåt någon gång. Utvecklingen av Marenområdet har faktiskt diskuterats och analyserats i minst 4 år redan. Eller 7 år eller 17 år beroende hur man ser det.

Slutligen några ord om turism. Självklart är det bra om det kommer turister till Marenområdet. Personligen tror jag dock det är extremt svårt att med någon större framgång göra Marenområdet till en primär turistattraktion, i varje fall med restriktionen att ekonomin måste gå ihop. Då har vi redan 2-3 andra attraktioner (Tom Tits, Sydpoolen och Torekällberget) som sannolikt är både lättare och effektivare att expandera och lockar fler turister i staden. Maren kan säkert vara ett bra sekundärmål för dem som ändå är här för de andra attraktionerna, men så speciellt är inte Maren att folk kommer att använda sina semesterpengar för att åka till Maren.

Nej, personligen tycker jag vi ska utveckla Maren i första hand för våra egna invånare i Södertälje, för de generationer som kommer, och för dem som bor i närliggande orter. De är viktigast för oss. Och kommer det turister till Maren så är de självklart också lika välkomna.

Inga kommentarer: