måndag 30 juli 2007

Kan nuvarande centrum tömmas?

I sin tredje insändare/debattartikel i Länstidningen varnar Peder Edström för att butikslokaler i nuvarande stadskärnan kan tömmas på butiker när butiksinnehavarna flyttar sin verksamhet till Marenområdet.

Det är självklart svårt att med exakthet säga vad som händer om nya butiksytor etableras i centrum. En speciell svårighet är att det handlar om att bedöma behovet av butikslokaler i Södertälje stadskärna om 7-10 år och åren därefter. Innan dess är sannolikt inte Marenområdet färdigt.

Det är förstås inget unikt för just Marenområdet utan en förutsättning för det mesta som gäller stadsplanering när det gäller byggnader och infrastruktur. Det uppstår aldrig ett läge där man med stor exakthet kan säga om underlaget finns. När Moraberg och Geneta planerades fanns säkert dem som tvivlade om underlaget fanns. Nu vet vi svaret.

Några bra ledtrådar finns ändå. Exempelvis finns det i dag större efterfrågan på butiksytor i centrum än vad fastighetsägarna kan tillgodose. Det gäller både nyetablering och butiker som skulle vilja växa. Vi vet också med stor säkerhet att Södertälje kommer att växa i antal invånare. Det beror både på att Södertälje ligger i en attraktiv region och på att Södertälje är en attraktiv ort för dem som flyttar hit från utlandet. Vidare kommer köpkraften att växa successivt under den tid som vi kan överblicka. Slutligen vet vi att antalet nya bostäder exklusive bostäder i Marenområdet kommer att uppgå till 5-600 st de närmaste 1-3 åren. Det innebär större kundunderlag.

Den fråga politikerna bland annat kommer att behöva ta ställning till är hur säkra de måste vara. Helt säkra kommer de nog aldrig bli. Det kommer krävas visst mod.

Inga kommentarer: