torsdag 19 juli 2007

Det går bra att ändra – men det får konsekvenser

Länstidningen har i dagens utgåva ett uppslag med tre artiklar om utvecklingen av Maren. Fler artiklar är utlovade kommande dagar.

Huvudartikeln handlar om de ekonomiska realiteterna för att utveckla Marenområdet. LTs reporter Torbjörn Granström konstaterar att om det inte blir nya bostadshus och butiker i området kommer det bli svårt eller omöjligt att finansiera andra delar i kommunens förslag.

Underrubriken är att ”det mesta i förslaget går inte att ändra”. Rubriken följer dagspressdramaturgins regel 1a) spegla en konflikt, men är lite väl drastisk. I själva verket är allt möjligt att ändra. Men varje ändring för med sig konsekvenser som kanske inte är önskvärda. Låt mig konkretisera.

Många säger att de gärna vill ha mer parker vid Maren, skridskobana, fritidsbåtsluss, bryggor, bad, sjöbodar, hantverksbodar, gallerier, fjärilshus, orangeri, teatrar, skateboardbana, konserthus, andra kulturbegivenheter, gärna fler (gratis) parkeringsplatser och bättre miljövänliga trafiklösningar i stadskärnan.

Alla dessa har en sak gemensamt; de klarar inte att bära sina egna kostnader och kostar mycket att bygga/skapa. De kommer att gå med rejäl förlust kort och gott. Fast de är ju alla trevliga och eftertraktade saker som verkligen behövs för att lyfta stadskärnan. Därför måste vi försöka lösa finansieringen.

Kommunen har inte de pengar som behövs. Med hänsyn till andra prioriterade områden som skola och omsorg så kommer kommunen knappast kunna skaffa sig det utrymmet heller. Men om vi låter bygga bostäder och butiker så kan kommunen både få något kommunen ändå måste ha (fler attraktiva bostäder och butiker) och något kommunen vill ha (attraktioner enligt ovan).

För att återvända till Länstidningens artikel; det går att ändra det mesta, t.ex. att inte bygga bostäder på Slussholmen. Men då tvingas vi stryka rejält bland attraktionerna också. Ganska snart kommer man till ett läge där det inte blir någon attraktion värd namnet kvar.

Inga kommentarer: