fredag 27 juli 2007

Förslag som sträcker sig bortom stadskärnan

Konstnären Göran Petterson lämnar via en debattartikel i Länstidningen ett antal förslag på utveckling. Många av förslagen berör området utanför Marenområdet och i en del fall även utanför den egentliga stadskärnan.

Målet med alla förslagen är, kanske inte oväntat med Pettersons yrke, att Södertälje ska vara en stad som kulturellt är en spjutspets in i framtiden – en kreativ stad där allt kan hända.

När det gäller hans förslag utanför stadskärnan väljer jag att inte kommentera dem närmare här eftersom det ligger utanför bloggens ämnesområde, men rekommenderar ändå den intresserade att läsa Pettersons inlägg för att få idéer.

Första halvan av Pettersons artikel ägnar han åt kritik av kommunens förslag. Ett par punkter är värda att kommentera.

På en mindre Marenplan får inga Telgefestivaler, inget Valborgsfirande och inga skolavslutningsjippon plats skriver Petterson. För det första är det knappast sant. Vid de nämnda arrangemangen är inte Marenplan idag "fullbelagd". I kommunens förslag tillkommer dessutom länge kajer, ett mindre torg intill Castorteatern och en mycket större Vänortspark. Alla dessa ytor är meningen att användas.

Dessutom kan man fundera över om det är rimligt att dimensionera torgytor för något som kanske bara äger rum en gång per år. Erfarenheter från städer som provat är att man förbannar den ödslighet som skapats alla andra dagar. (Sundstorget i Helsingborg är ett exempel. I folkmun lär det kallas Öde Torget, med en phonetisk anspelning på ett känt gigantiskt torg i Moskva)

Pettersson kommenterar också behovet av att bygga ut slussen för att kunna hantera utflöde av större vattenmängder än idag från Mälaren till saltsjön. Det är korrekt att det behövs, men det är ett arbete som pågår just nu i form av nya typer av slussportar. Det är inte ett framtida projekt.

Inga kommentarer: