fredag 20 juli 2007

Södertälje – en medioker stad

Staffan Ternby och Kjell Nilsson skriver för Handelskammaren i Södertäljes räkning en debattartikel i dagens Länstidning.

I artikeln konstaterar de att – Trots sitt läge är Södertälje i dag en av Sveriges mer mediokra städer. Ett hårt omdöme, men herrarna har en del att jämföra med. De har också en vilja att se mer långsiktigt vad som krävs för Södertälje än att ensidigt blicka tillbaka på det som varit.

Därför välkomnar författarna att kommunen tagit fram ett diskussionsunderlag och att kommunen öppnat upp för synpunkter från medborgarna för att öka Södertälje attraktionskraft.

Ternby och Nilsson skriver också att – Det viktiga i nästa fas är att mångfalden av uppfattningar, kritik och synpunkter som nu kommer inte gör att våra politiker slår knut på sig själva och det uppstår en handlingsförlamning. En klar markering till dem som nu försöker förhala processen. De påpekar också att för att finansiera allt som Södertäljeborna vill ha krävs bostäder och butiker, dvs det som jag skrev om häromdagen på Marenbloggen.

Författarna upprepar också i sin artikel huvuddragen i ett förslag till utvecklingen av stadskärnan som Handelskammaren och småföretagarföreningen Företagarna i Södertälje-Nykvarn tog fram år 2000. Det förslaget innehåller både komponenter som ingår i kommunens förslag, men också delar som står i motsats till förslaget och går på en linje som andra debattörer framfört. Inget fel i det, balanserat och konstruktivt. Bland annat innehöll deras förslag från 2000 terrasshus i Kusens backe, park på sträckan flickskolan - Lotsudden, bygga igen ”hål” i stadsbilden [pågår redan, min anmärkning], och att kulturbyggnader integreras i planeringen.

Inga kommentarer: