torsdag 19 juli 2007

Snabbt eller långsamt?

I en sidoartikel i dagens LT reportage intervjuas Roger Hammarström som skrivit till kommunstyrelsens ordförande Anders Lago och bett denne att skjuta upp kommunstyrelsens beslut i september och att inleda en remissrunda runt förlaget, eftersom han uppfattar att hanteringen nu går för fort.

Utan att känna till hur kommunstyrelsen kommer ställa sig till det, kan jag ändå konstatera följande. Det är svårt att hävda att det går för fort. Möjligen är det kort tid kvar till en viktig milstolpe.

Utvecklingen av Maren har diskuterats i många år. Det är fyra år sedan arbetet med att ta fram underlag började officiellt (se gårdagens debattartikel för en bra historiebeskrivning). Det är tre år sedan kommunfullmäktige beslutade att ta fram utvecklingsförslag för Maren. Det är 15 månader sedan skissförslag presenterades. Det är 14 månader sedan kommunstyrelsen gav ett tydligt och konkret 14 punkters uppdrag till Samhällsbyggnadskontoret och Telge att ta fram skisser och underlag för en medborgardialog. Nu är det snart dags att ta ett delbeslut och gå vidare.

Det är värt att notera att Marenfrågan stötts och blötts många gånger förr. För 17 år sedan och för 7 år sedan togs det t.ex. fram ett antal olika förslag på utveckling av området men beslut sköts på framtiden, förmodligen bland anat för att ge mer tid för eftertanke. Det enda av betydenhet som hänt under den tiden är att vi fått ett hus som många verkar vilja slippa. Mer tid är inte lösningen. Mer handling är det däremot.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det vore klädsamt om redaktören Alarik von Hoffsten skulle bemöda sig att här redovisa 14 punkters uppdraget.

För det råder stor osäkerhet bland Södertäljes invånare om uppdraget.

Många tror att projektgruppen både är beställare och utförare.

Ni pekar nu med hela handen att det är politikerna i form av kommunstyrelsen som är den korrekta beställaren och att de har styrt er i ett detaljerat 14 punkters uppdrag!????

Om det är något som går för fort fram är det nu pågående slutspurten i Marenprojektet. I maj fick vi oinvigda Södertälje invånare reda på de förnyade planera genom att läsa LT. Att sedan besluta om frågan i KS i september är mycket, mycket snabbt och hastigt. Beslutet i kommande KS sker dessutom på ett nu okänt reviderat förslag.

Utifrån detta faktum har vi i styrelsen Rädda Maren skrivit brev till Anders Lago och bett om mer demokrati i form av en "bred lokal remiss runda". Det är alltså vi fem i styrelsen som har ödmjukt frågat efter denna, för oss självklara och naturliga steg. Följer KS vårt ödmjuka förslag kan de fatta väl förankrade beslut i denna känsliga fråga om Södertäljes själ och hjärta; Maren.


Roger Hammarström

Alarik von Hofsten sa...

Hej Roger!
Visst kan jag lyfta fram det aktuella dokumentet. Det gäller en handling knuten till kommunstyrelsens protokoll 2006-05-24 §99.

Kommunen lägger inte regelmässigt ut alla kommunstyrelsens handlingar på sin webbplats, men jag vet att just denna har jag sett på www.sodertalje.se, men hitter den inte just nu. Den är c:a 8-10 sidor lång, så den lämpar sig inte att klistra in här som ett blogginlägg. Jag ber att få återkomma i frågan.