fredag 20 juli 2007

Inget underlag säger stadsarkitekt (78)

Lars Thylén (78 år) som var stadsarkitekt i Södertälje 1971-1991 intervjuas om kommunens utvecklingsförslag av Torbjörn Granström, reporter på Länstidningen. Han är mycket kritisk till förslaget och säger enligt LT att förslaget är ”helt vansinnigt” och att bygga i Kusens backe som ”barockt”. Starka ord.

Enligt LT bygger Thylén en del av sin kritik på att butiker i Marenområdet utarmar resten av stadskärnan. Ett annat sätt att formulera saken är att det inte finns underlag för fler butiker och framför allt inte för restauranger. Därför föreslår Thylén att kommunen istället rustar upp sidogatorna i centrum och Köpmangatan.

Det framgår inte hur han kommit fram till att det inte finns underlag. Det kan möjligen vara intressant i sammanhanget att ökningen av den totala köpkraften utvecklats kraftigt sedan Thylén slutade som stadsarkitekt för 16 år sedan. De senaste tio åren har köpkraften ökat signifikant varje år. Exempelvis är köpkraftökningen varje år i regionen vi bor i är lika stor som omsättningen ett helt nytt köpcentrum. I det rådslag som gjordes med medborgarna 2004 så var det bland annat just fler butiker och restauranger som efterlystes. Fler butiker och restauranger är också ett återkommande önskemål från dem som är yngre än Lars Thylén.

Sedan hade det förstås varit spännande att läsa vad Lars Thylén tycker om dagens stadskärna. Stora delar har trots allt skapats och vidmakthållitts under hans tid som stadsarkitekt. Är han lika stolt idag som han med all säkerhet var då, och vad hade gjort annorlunda med dagens kunskap?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alarik, varför sätter du ut Lars Thyléns ålder ? Är det för att ge hans åsikter
a) mer tyngd
b) mindre tyngd
undrar Johanna.

Alarik von Hofsten sa...

Hej Johanna!
Mitt blogginlägg ovan är ett referat av en nyhetsartikel i en tidning. Artikeln uppger Lars Thyléns ålder.Tydligen tycker den att det är intrssant. Därför återger jag det.