fredag 20 juli 2007

Bygga i Kusens backe eller inte?

Länstidningen skriver på nyhetsplats om kommunens förslag att bygga bostäder i Kusens backe. Sammanfattningsvis går artikeln ut på att en eventuell byggnation av hus i Kusens backe skulle ge ett välkommet tillskott rent ekonomiskt för att kunna rusta upp stadskärnan. Det är korrekt.

Att ge byggbolag rätt att bygga bostäder ger kommunen ett överskott som kan användas för att göra sådant i stadskärnan som många vill ha, men som inte klarar att bära sina egna kostnader. Mer om denna logik finns här på bloggen.

I artikeln uppges också att jag skulle ha sagt att Södertälje behöver fler höginkomsttagare. Det är ett felcitat. Jag har sagt att Södertälje behöver fler inkomsttagare, dvs fler personer som försörjer sig på yrkesarbete. Det skapar förutsättning för en sund kommunal ekonomi och god kommunal service. Södertälje ha som bekant en relativt stor andel arbetslösa och många arbetsföra väljer idag att flytta från kommunen.

Tvärt emot vad många tror blir inte kommunala ekonomin bättre genom att kommunen får fler höginkomsttagare i kommunen. Det statliga systemet med kommunal skatteutjämning gör att en kommun som Södertälje har marginell eller ingen nytta av att få en ny invånare med hög lön i förhållande till en person med genomsnittlig lön. ”Överskottet” överförs via staten till glesortskommuner. Bästa sättet för en kommun att bättra på sin ekonomi är därför att ha fler inkomsttagare.

Inga kommentarer: