tisdag 10 juli 2007

Solen vid Maren


Erik Stenborg undrar i en kort insändare i dagens LT hur det är med kvällssolen i kommunens Marenförslag. Han är orolig för att det blir färre ställen med kvällssol än idag. Låt mig därför förtydliga.

De populära bryggorna som idag finns längs Slussholmen finns kvar i kommunens förslag. Där blir det alltså lika mycket kvällssol och möjlighet att flanera eller sitta på bryggkanten i solen som idag. (Markerat med ”A” i skissen ovan.)

När det gäller östra kajen vid den allra innersta delen av Maren flyttas den något åt väster. Det innebär det att det blir skugga där något tidigare på kvällen under sommartid än idag. Å andra sidan har den nya kajen större attraktionskraft än idag som kommer att dra betydligt mer folk än motsvarande kajavsnitt gör idag. Kajen är bredare och därmed mer flaneringsvänlig. Den är längre än motsvarande avsnitt idag. Där finns plats för c:a tio restauranger eller kaféer varav hälften med möjlighet till uteserveringar och övriga ligger en trappa upp, med kvällssol längre tid. (Markerat med ”B” i skissen ovan.)

Lägg därtill att omkring 1000 människor som bor i bostäderna i området får kvällssol.

Det är alltså en avvägning mellan två situationer;
1) att ha sol maximalt länge på innersta kajen på sommaren för ett i sammanhanget relativt litet antal människor, dvs ha det som idag.
2) Eller att som i kommunens förslag ge många, många fler möjligheten - och inte minst anledning - att vistas kring Maren både på sommaren och året runt. ”Kostnaden” för detta är att det blir skugga på den aktuella kajkanten någon timme tidigare än motsvarande kajsträcka idag.

Jag tycker att alternativ 2) är en rimlig avvägning.

Inga kommentarer: