onsdag 18 juli 2007

Banfamiljen i fokus

Idag ger sig Anders Lago (s) och Ewa Lofvar Konradsson (mp) på allvar in i Marendebatten på Länstidningens debattsida med ett gemensamt inlägg. Deras är klargörande på flera sätt.

För det första beskriver de enkelt och tydligt turerna fram till dagens Marendebatt. Där framgår att arbetet började för flera år sedan genom rådslag med invånare och omsorgsfull demokratisk behandling i kommunfullmäktige (med sina 40+ ledamöter). Bara det avsnittet är värt att läsa för dem som nu tycker att processen går för fort.

Lago och Konradsson förklarar enkelt varför de är överens (och för övrigt alla andra partier också är överens) om att stadskärnan behöver utvecklas ordentligt. De förklarar också med stor tydlighet att utvecklingen i första hand ska göras för att möta barns, ungdomars och barnfamiljers behov, dvs de som i praktiken kommer att leva längst tid med en utvecklad och upprustad stadskärna. De skriver bland annat:

Barn och ungdomar ska tycka att det är roligt att vara i Södertälje. Man ska både kunna uppleva saker, göra inköp, gå på bio, restaurang eller kafé men också bara flanera utefter bryggor och kajer runt Maren eller kanalen. Vi vill satsa på barnfamiljen och ungdomar, därför ska barnperspektivet på allvar prägla det som ska göras i stadskärnan. Det blir då med automatik ett trivsamt, tryggt, men också spännande och nyfiket centrum, där man alltid kan uppleva något.

Deras strävan ovan ligger för övrigt i linje med en insändare från signaturen Robert T som kategoriserar sig som ungdom och som ser att de ungas behov tillfredställs i kommunens Marenförslag.

De två kommunalråden Lago och Konradsson slår också ett slag för miljön och hakar på det som andra debattörer varit inne på de senaste dagarna, nämligen någon typ spårtaxi.

Utan att ta ställning till vare sig kommunens eget förslag eller något annat förslag heller för den delen, är ändå debattinlägget tydligt. Stadskärnan behöver en i sammanhanget rejäl uppryckning och Marenområdet är en avgörande del i detta.

Det sistnämnda är förstås inget populärt budskap för dem som helst vill försöka göra en fiskestad av Södertälje á la Smögen eller Lysekil med fiskebodar och hantverksdito. Och inte för dem som i LTs webbfråga förra veckan inte tycker att Marenområdet behöver utvecklas alls.

Inga kommentarer: