fredag 24 augusti 2007

Maren 24 augusti


Fredag eftermiddag kl 13:42. Sol, vindstilla och 23 grader. Den av många kritiserade korvkiosken drar i alla fall folk, 10-15 personer njuter av solen.


De betydligt mer positivt omtalade bryggorna drar bara 5 personer denna vackra och varma sensommardag.

Fler bilder av livet vid Maren finns samlade här.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Också jag har ju dokumenterat folklivet runt maren (i början av denna månad) med lika nedslående resultat, se mina fantastiska filmer. Man undrar ju var alla dessa entusiastiska bevarare håller hus - var det 16 000 som skrivit på listorna.

Anonym sa...

De kanske litar så mycket på processen att de inte känner att de måste "ockupera" Maren för att bevara den...:-)

Om det är just mängden människor som är det viktigaste mätetalet för utvecklingen av Maren så är det bara sätta upp ett tält med budskapet "Nästan gratis" så ska ni få se på folkvimmel.
Mycket billigare än krångliga byggnationer.

Men det är väl inte riktigt det mätetalet som kan vara det viktigaste när vi pratar om funktionen för detta område?

Anonym sa...

Jag tycker faktiskt att mängden människor som nyttjar Maren-området vid olika tider på dygnet är en alldeles förträfflig mätare på värdet av området eftersom det ligger mitt i stan.

Ockupera i bemärkelsen demonstrera har ju inte med saken att göra. Vill man däremot argumentera för att området i huvudsak skall bevaras såsom det är skulle det ju stärka argumenteringen väsentligt om det faktiskt var ett välanvänt område. Det är det enligt min mening inte alls idag.

Anonym sa...

Jag tror att olika områden kan fylla olika funktioner.
Ett ständigt folkvimmel är bara en typ av alla dessa funktioner.

Om man gör en analys av hur många timmar en stol på en fotbollsläktare används under en månad så skulle man med resonemanget om "graden av användning" tvingas göra om alla fotbollsarenor.
(skulle vara ganska spännande att se hur många "Rädda-föreningar" som skulle bildas om man vågade föreslå igenfyllning av läktarna eftersom de används så lite...:-)

Som ett stöd till min tes om hur vi snabbt fyller Maren med människor utan att behöva bygga om så finns i dagen SvD en notis om en elektronikbutik i Stockholm som igår tvingades tillkalla polisen för att försöka ordna upp i kaoset utanför butiken (väldigt många hade kommit p g a billiga öppningserbjudanden!)

Om vi vill att Maren ska fungera som en innovativ och kulturell motor för Södertäljes utveckling så är det andra saker vi bör titta på än mängden människor.

Anonym sa...

Bra skrivet Thomas !

Alarik von Hofsten sa...

Hej Thomas och Peter!
Att dra folk till Maren är i sig inget självändamål. Antalet människor som använder Marenområdet är intressant bara i följande sammanhang.

Vi vill stärka och expandera Södertäljes stadskärna. Marenområdet har bäst förutsättningar att bidra till detta eftersom det har kvaliteter som få i vår närhet har, t.ex. vatten, bryggor, gångstråk, båttrafik, söderläge och omedelbar kontakt med befintlig stadskärna.

Ska man ta området i anspråk för de ansträngningarna är det viktigt att ta hänsyn till vad området används till idag. Och här framträder det paradoxala;

ALLA älskar Marenområdet. Men "ingen" har någon större lust att var där. Maren är populärt i tanke, men sällan i handling.

Mot den bakgrunden kan jag tycka att det finns goda förutsättningar att både värna om det som folk gillar; möjligheten att flanera, sitta på bryggor i solen och träffa vänner, med att möta behovet av en mer levande stadskärna.