lördag 25 augusti 2007

Kejsarens nya kläder

Bernt Gustaf Sjödahl skriver i dagens Länstidning sin fjärde debattartikel om Maren. Två av de tidigare artiklarna har handlat om de goda förutsättningarna för ett friluftsbad på Lotsudden.

I den nu aktuella artikeln ställer Sjödahl ett antal citat från tidigare skeden i debatten mot varandra. Den slutsats Sjödahl vill dra av detta är att det inte finns något fog för att utöka stadskärnan med varken butiker eller bostäder.

När det gäller bostäder har nog Sjödahl en felaktig bild av efterfrågan från Södertäljebor på attrtaktiva bostäder. Den är större än Sjödahl anar. Det framgår t.ex. av att omkring 80% av alla nya bostäder som byggs i kommunen gå till folk som redan tidigare bodde i staden. Det gäller ven i så kallade "exklusiva" lägenheter som de nyligen färdigställda i Hansta strand. Det är också så att Södertälje idag har en utflyttning av medborgare om invandringen från utlandet räknas bort. En orsak till det är brist på bra bostäder.

Sjödahls slutsats om handel är att det är sk. extern handel som gäller, dvs handel i köpcentrum utanför stadskärnan. Han drar tyvärr inga slutsatser av detta i debattartikeln när det gäller den befintliga stadskärnan. Kommer den att klara sig, eller är hanberedd att låta den gradvis stagnera? Och vad får det för konsekvenser för stadskärnan i övrigt?



De slutsatser Sjödahl drar

Inga kommentarer: