måndag 10 september 2007

Sydeuropa inspiration för Marenområdet

Margaretha Jonsson skriver i en debattartikel i dagens Länstidning att utvecklingen av stadskärnan bör hämta inspiration från mindre städer och städer i södra Europa med sina små torg, kullersten, mängder med blommor och stensatta breda strandpromenader. Hon tycker att för mycket inspiration hämtats från USA och, på senare tid från England.

Jonsson exemplifierar också vad hon också gärna skulle vilja se som t.ex. sjöbodar som kan användas på sommaren och runt julen och Valborg, rusta upp tvärgatorna och rusta gångstråken. Det är en attraktiv bild som Jonsson målar upp i sin debattartikel, men hon går inte närmare in på hur realistiskt det egentligen är att ha förebilder i Sydeuropa.

Sydeuropa har trots allt ett annat klimat än vi har. De har också en helt annan kultur som är avpassad för klimatet. Det är ju den mixen av klimat och annorlunda social umgängeskultur som charmar oss nordbor så när vi, företrädesvis på sommaren, besöker Sydeuropa. Personligen är jag tveksam till om det är möjligt att duplicera den mixen. Men några takter kan man säkert med framgång använda.

Inga kommentarer: