fredag 7 september 2007

Nytt utvecklingsförslag

Kommmunstyrelsens möte idag, fredag, presenterade Kjell Hasslert, Anders Bruse och jag:

  1. Vårt förslag till hur Marenområdet ska utvecklas och ytor användas
  2. Vårt förslag till hur processen ska drivas vidare framöver
I utformningen av våra förslag har vi naturligtvis tagit stora intryck av alla de önskemål, idéer och förslag som kommit fram under medborgardialogens gång. De politiska partiernas ställningstagande de senaste 1-2 veckorna på viktiga områden är även det en del i den mängd input som kommit in.

Förslaget presenterades muntligt. Utförlig dokumentation kommer att överlämnas i början på nästa vecka, dvs i god tid till kommunstyrelsens nästa möte 28/9. I samband med att kommunstyrelsen får information kommer även information att publiceras på www.sodertalje.se/maren.

Länstidningen har redan idag en kort "blänkare" på webben om förslaget och som baserar sig på en telefonintervju med Kjell Hasslert.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Roligt att ni känner energi och framåtkraft!

Nu föreslår jag att ni denna gång ökar insynen i processen.

Det betyder bl a att ni omgående publicerar förslaget för att inte "tillverka" samma typ av förtroendeklyfta som tidigare mellan medborgare och politiker.

Ända sen tiden då Gustav Vasa träffade sitt avtal direkt med bönderna(utan mellanliggande "filter" av adelsmän och präster)har den svenska folksjälen misstrott sådant som äger rum bakom stängda dörrar.

Om ni försöker att lägga förslaget "till rätta" innan medborgarna får se samma sak som politikerna så börjar bara allt om igen (och ni tjänstemän blir liksom dom som hamnar i skottlinjen...:-)

Låt oss lära oss något av det som har skett!

Alarik von Hofsten sa...

Hej Thomas!
Vi har nog aldrig tappat engergi och framåtkraft i den här frågan, var så säker!

Allt som vi lämnar till kommunstyrelsen är offentlig handling. Själva vår skrivelse med vårt förslag om hur vi vill att kommunstyrelsen ska gå vidare är nog inte mer än 15-20 sidor. Underlagen från medborgardialogen är betydligt mer omfattande, säkert flera hundra sidor, exkl. själva enkäterna och alla namninsamlingslistor.

Anonym sa...

Bra!

Skulle man kunna tänka sig att ni redan i veckan som kommer gjorde en liknande dragning för medborgarna som ni gjorde för kommunstyrelsen (varför inte utomhus under lunch vid Marenplan?).

Är ju lite skillnad att läsa saker i dokument jämfört med att se/lyssna till människor som berättar och direkt kan komma med förtydliganden på saker man inte riktigt förstår vid en första genomläsning.

Anonym sa...

Med risk för att komma med fler idéer än vad som kan tas emot..:-)

Titta in följande länk:
http://www.forskning.se/servlet/GetDoc?meta_id=92144

En avhandling som beskriver hur man kan kopiera stadslösningar från andra länder för att tydliggöra sin egen kultur.
Många spännande perspektiv!

Alarik von Hofsten sa...

Hej Thomas!
Tack för alla dina förslag och idéer som du med outtröttligt energi plockar fram. Jag uppskattar det verkligen.

Vi får se om vi gör någon publik presentation. Jag är osäker på om det är rätt i det här läget. Frågan ska gå över till politiken som måste ta aktiv ställning och driva idéerna, visionerna och även vara pådrivande i processen. Det är deras roll och det är nog här de måste visa lite prov på gott politiskt ledarskap.

Det hävdas ju ibland från kritikerna att Kjell och jag "tar för mycket plats" och att de demokratiskt valda borde vara mer synliga och aktiva. Jag kan sympatisera med en sådan ståndpunkt även om jag personligen tycker det är både roligt och meningsfullt att driva frågor som handlar om att göra Södertälje attraktivare. Men jag kan och vill bara göra det utifrån ett tjänstemannaperspektiv. Politiken överlåter jag gärna på dem som är folkvalda och känner sig kallade.