tisdag 24 juli 2007

Maren 24:e juli


Maren onsdag klockan 13:32. växlande molnighet, nästan vindstilla, 18 grader och semester lockar fyra personer, dvs lika många som normalt vistas i vardagsrum.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Varför redovisar du inte att det enligt Länstidningens enkät är 87 procent av stadens invånare som är emot att Maren stympas ?

Anonym sa...

Statistik är ett starkt verktyg som används allt oftare i media, tyvärr alltför ofta i syfte att vilseleda massorna. Det finns en hel vetenskap i hur statistik ska tolkas. Man ska komma ihåg att statistik aldrig är mer än en tolkning av verkligheten eftersom man aldrig har data från hela populationen och aldrig kan säga att statistiken är verkligheten.

En enkät som genomförs på nätet utesluter en ganska stor del av södertäljes befolkning eftersom många inte har internet. Många som har internet känner kanske inte till lt.se. Därtill tillkommer många som känner till lt.se men tycker att tidningen håller så dålig kvalité att man inte vill besöka den sajten och än mindre rösta.

Om du står en vanlig morgon innan en tråkig arbetsdag utanför tågstationen och delar ut röda äpplen så kommer du att upptäcka en rolig sak. Endast de som är intresserade av röda äpplen kommer att vilja ha en av dig. Om du ställer en fråga gällande en övertäckning av maren (vilket förnyelsen inte längre handlar om) så kommer endast de som är intresserade av frågan att rösta.

Vidare så kan den enkäten kritiseras på så många andra plan att den här bloggens utrymme på servern nog skulle ta slut innan den kritiken var färdig. En fråga kan alltid ställas på ett ledande sätt om man är ute efter ett speciellt svar. Om du frågar en grupp människot: "Är du rädd om din tänder?", kommer du av de flesta få svaret "Ja, det är jag". Om du istället frågar använder du tandtråd dagligen kommer nog svaret den här gången att troligen vara "Nej, det gör jag inte". Vill man nu använda sig av ovanstånde fråga och skriver i en tidning som lider av nyhetstorka kommer rubriken att vara "Majoriteten tar inte hand om sina tänder".

Så slutsatsen av enkäten torde vara: 87 % av de få personer som besökte tidningens hemsida, var tillräckligt intresserade av ämnet och färgades av den ledande frågan är emot en övertäckning av maren. Att 600 röster (varav många mycket väl skulle kunna vara samma person som röstar flera gånger) skulle ge en bild av södertäljes befolkning är befängt!

Alarik von Hofsten sa...

Hej Anonym och JN!
Jag tycker JNs svar är så heltäckande att jag inte tycker det finns behov av fler kommmentareer från min sida.

Anonym sa...

Låt mig bara nämna, att i min bekantskapskrets (mest ungdomar) är det minst 90 % som anser att Marens vattenspegel skall förbli orörd, så tro inte att vi ungdomar ställer upp för din Marenplan.

Anonym sa...

Vad roligt att du skulle ta upp just det ämnet "anonym". Jag räknas väl själv in till den skaran som benämns unga (25 - 30 år). I min bekantskapskrets är ca 90% av mina vänner för en förändring av maren. I den skaran återfinns insändarsignaturer som Jan N, Robert T, JN (undertecknad) mfl. Vi är några få som vågar föra våra många vänners talan i en fråga där en konservativ tystningskampanj hörs högst. Det är vi som har blivit tystade av de äldre som vill behålla maren av nostalgiska skäl.
Kan anonym möjligen berätta när nostalgin nånsin tjänat oss människor, när har den nånsin gagnat någon överhuvudtaget?
Lika lite som min högstadieklass ska förenas för folkölsfester, lika lite ska maren behållas i det smutsiga skick den är idag.

Förändra maren nu!

Alarik von Hofsten sa...

Hej JN!
Tack för din kommentar. Min erfarenhet är också att ungdomar som fått förslagets huduvddrag och målbild redovisat för sig nästan alltid är positiva.

Om man däremot rycker ut frågan ur sitt sammhang kan man få andra svar. Det är så lätt att fråga något i stil med "Har du hört att de ska bygga höghus på Slussholmen?" och svaret är förutsägbart från någon som inte fördjupat sig nämnvärt; "Nej, det vill inte jag ". Så frågan är vilken ungdom som har rätt; den som säger nej (men inte fördjupat sig) eller den som säger ja men har satt sig in i frågan. Demokratiskt sett här bägge rätt.