Igår kväll hölls de andra öppna informationsmötet om kommunens utvecklingsförslag för Marenområdet. Det var så gott som fullsatt i salen på Tom Tits Experiment, dvs 120 personer. Länstidningens nyhetsartikel idag refererar mötet på ett rättvisande sätt. Utöver det som nämns i artikeln kan följande vara värt att kommentera.
Marens vattenspegel kom att bli en av huvudfrågorna på mötet och där alla som yttrade sig krävde att vattenspegeln lämnas orörd. Personligen kan jag tycka att diskussionen blir något ensidig när allt fokus läggs på vad försvinner när man flyttar kajkanten västerut, och ingenting diskuteras om vad man få istället. På ett tidigare möte konstaterade en yngre dam frankt att "idag har vi 100% av Marens vattenspegel och använder den inte alls. Om vi tar en liten del och får allt det här [som finns i förslaget] så är väl det en himla bra avvägning." Jag misstänker att kritikerna inte håller med, men jag tycker ändå det är ett tänkvärt påstående.
En annan observation som en av mötesdeltagarna gjorde var frånvaron av ungdomar på mötet. Kjell Hasslert konstaterade också att det var få, om ens någon, med invandrarbakgrund i salen trots att 40% av befolkningen har en sådan bakgrund. På mötet var det överväldigande majoriteten av åhörarna över 50 år. Så gott som alla som yttrade sig visade sig vara Södertäljebor sedan decennier tillbaka, ofta i både andra och tredje generation. Det är förstås inget fel i det, vi är tacksamma för deras engagemang och tid, men frågan är vad andra delar av medborgarna tycker?
Från projektgruppens sida kommer vi nu lägga ned mer kraft på att försöka samla in synpunkter och önskemål även från dessa medborgare för att få en mer komplett bild.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
13 kommentarer:
Hej, Alarik!
Det är naturligt att äldre medborgare, med röttter i stadens själ, minns tidigare förstörelse i stadskärnan och protesterar mot ännu ett storskaligt ingrepp. Denna gång i en känslig del av inre Maren. Fler unga på mötet hade nog givit bifall till fler biografer och butiker. Fler personer med invandrarbakgrund hade säkert röstat på saluhall och marknadstorg, Södertäljealternativet.Därför är det viktigt att alla kommer till tals! Med utgångspunkt från ett alternativ till Kommunförslaget! Nu finns ett sådant! Även det med shopping-gallerior. Men inte på vattnet!
Bäste Alarik,
Du skriver att följande yttrande av en ung dam är tänkvärt
"idag har vi 100% av Marens vattenspegel och använder den inte alls."
Inget kan vara mer fel - varje kvadratmeter används varje sekund !
Det är alla kvadratmetrarna som sammantagna ger den underbara skärgårdskänslan när man kommer ner till Maren!!
Hej Rudi!
Ja, du har rätt. Det är inte så konstigt att äldre medborgare engagerar sig mer. När det gäller samhällsutvecklingsfrågor är det ju norm att det är de äldre som styr.
Därför uppstår det klassiska dilemmat. Vem är bäst skickad att utveckla samhället; De äldre i kraft av sin erfarenhet, men som å andra sidan slipper leva med konsekvenserna? Eller de yngre som får leva med konsekvenserna av vad de bestämt?
En pikant detalj med alla äldre som idag tycker att utvecklingen på 60- 70 talet i stadskärnan var fel är ju att det med all sannolikhet var den tidens äldre som dev igenom omdaningen, säkert med argumentet att man hade erfarenheten!
Bäste Anonym!
Det beror kanske lite på vad ni lägger i ordet "används". Om man jämställer "används" med ordet "existerar" har ni förstås helt rätt.
Det vore för övrigt intressant att veta vilken del av skärgården du jämför Maren med. Personligen har jag spenderat de senaste 42 sommrarna i svenska skärgårdar från Örnsköldsvik i norr, Simrishamn i söder, Gotland i öster och Nordkoster i väster. Jag får ingen skärgårdskänsla alls vid Maren. Vad är det som är så likt utöver att det är vatten, båtar och fartyg? (Det är det ju i Motala, Jönköping, Gälve, Kalmar, och Stockholms stad också).
Bäste Alarik,
I det här fallet måste man faktiskt kunna jämställa använder med existerar. För vatten är vackert, dvs Maren är vacker, till skillnad från resten av Södertälje centrum som flera gånger förstörts till förmån för stora grå klossar till hur.
När jag får besökare hit och vi promenerar runt Maren och ner längs kanalen så är det där och bara där det sägs att Södertälje kanske inte är så fult trots allt.
Jag tycker att det är skamligt att man inte tar till vara vatten- och grönområden på bättre sätt! Det finns ställen där man skulle göra vad som helst för att få ha en vattenspegel!
/Ung inflyttad Södertäljebo
Bäste Alarik,
Du skriver citat
"Jag får ingen skärgårdskänsla alls vid Maren."
Där har vi förklaringen till att du verkar ha så svårt att inse ditt misstag av vilja fylla igen delar av Maren.
Vad de uppräknade städerna anbelangar, så har mig veterligen ingen planer på att fylla igen sina nära vattenområden.Tvärtom i Stockholm är det enligt insändare här för några dagar sedan förbud på igenfyllning av stadens vatten,något som borde stämma även dig till eftertanke !!
Hoppas verkligen att du lägger igenfyllningen åt sidan och lägger mer energi på de övriga delarna av förslaget.
Bäste Ung inflyttad Södertäljebo!
Vi är helt eniga i att vi borde ta tillvara våra vattenområden bättre. Skillnaden ligger kanske i ambitionsnivå.
Du skriver att många som kommer till Maren tycker det är fint. Min kommentar är att det uppenbarligen inte är tillräckligt fint för att locka fler besökare, inte ens de som bor i Södertälje. Marenområdet är med undantag av soliga, varma, vindstilla dagar på så gott som folktomt.
Facktidskriften Byggindustrin har i sitt marsnummer elegant fångat innebörden i kommunens förslag. De säger bland annat:
Byggnader nära vattnet med butiker, restauranger, bostäder, mötesplatser och gångstråk drar mycket folk till vattnet. Alltså är det fler som får nytta och glädje av vattenkontakten. Vattnet blir som tidningen påpekar navet kring vilket allt snurrar.
Precis så tänkte vi i projektgruppen som tog fram förslaget. Fler skulle lockas närmare vattnet i trivsam miljö.
Tidningens artikel har tidigare kommenteratskommenterats här på Marenbloggen.
Hej Anonym som ser Maren som en skärgårdsmiljö!
Jönköping har fyllt ut delar Munksjön i Stadskärnan sedan slutet av 1300-talet, och senaste i slutet på 19050-talet. Nu planerar de en ny utfyllnad av en del av vattenytan (40 000 kvm).
Syftet är som det heter "Stadskärnan ska vara den självklara mötesplatsen och vardagsrummet för alla människor..."
Den nya ytan ska användas till mötesplatser, gångstråk, bostäder och handel.
Alarik, du bör samtidigt ha nämnt att den närliggande Rocksjön har fått bevarandestatus !
Och vad förändrar det i sak?
Det ger en mer allsidig belysning av saken. Förutom att ha hela Vätterns vattenvidd på norra sidan har Jönköping på södra sidan två i stadskärnan ingående insjöar. Av dessa två avser man att behålla den ena helt intakt. I Södertälje värnar man som bekant inte ens om den enda och fina Östersjövik som ingår i stadskärnan.
På tal om allsidig, du glömde att att nämna Södertälje stad också har en del av sjö som heter Mälaren och en del av innanhavet Östersjön, och kanalen dem emellan inte att förglömma. Lägg därtill en stor mängd sjöar i kommunen. Tillsammans bildar de miltals med strandremsor och miljontals kvadratmeter vattenyta.
I den mån Södertälje har något problem med vatten så är det inte brist på detsamma. Det är snarare märkligt att vi inte lyckats använda det bättre för att skapa en god boendemiljö och attraktivitet. I det perspektivet är det knappast någon stor fråga att flytta en kajkant och ta en liten del av Maren i anspråk om det kan bidra till att betydligt fler än idag både kan och vill vistas nära vattnet.
Alarik, vg läs mitt inlägg en gång till och du ska finna att jag skriver om vattenytor centralt i själva stadskärnan, det är alltså Inre Marens innersta del det är frågan om. Jag vet också att det finns sjöar som Måsnaren osv men dit hinner man inte på en kort lunchrast. Det är därför det är så viktigt att inte vandalisera denna värdefulla del. Lägg nu ut bojarna som förre stadsarkitekten föreslog!
Skicka en kommentar