Flera Marendebattörer försöker likställa butiks & biografhuset i kommunens Marenförslag med Heron City i Skärholmen, senast Mats Siljebrand (fp) i en debattartikel i dagens Länstidning. Det är en jämförelse som rimmar illa med vad som faktiskt föreslagits från kommunens sida.
Heron Citybyggnaden har t.ex. fyra gånger så stor golvyta som butiks & biografhuset. Då ryms dessutom en kolossal ljusgård i Heron City som "stjäl" yta. Varje våningsplan är uppskattningsvis dubbelt så högt som i Marenförslaget. I volym blir skillnaden dramatisk. Den större golvytan använder Heron City till 18 biografer, mot Marenförslagets 5 biografer. Heron City har 8 stormarknader med tusen kvadratmeter eller mer per styck mot Marenförslagets mer normala stadsbutiker om 100-200 kvadratmeter/styck.
En annan variant på samma tema är att likna de föreslagna husen på Slussholmen med Manhattan. Syftet är förstås att ge intryck av att det är mycket höga hus som föreslås. Manhattan är ju som bekant synonymt med skyskrapor med 40, 50 eller ännu fler våningar, dvs en typ av hus som knappt existerar ens i Norden. Förslaget för Maren är hus i varierande höjd från 4 till 6 våningar och ett (1) hus om 11 våningar, dvs en storlek på hus som är vanlig i Södertälje, inte minst i stadskärnan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
En majoritet av de politiska partierna i Stockholm kom för några år sedan överens om att stadens vatten inte fick bebyggas.I Södertälje borde motsvarande beslut vara än mer motiverat med dess betydligt mindre fria vattenytor.
Alarik! Det känns tokroligt när du varje gång Heronjämförelsen tas upp, försvarar kommunförslaget med att Heron Citybyggnaden i Skärholmen faktiskt är högre. Det begriper vi väl allesammans, som debatterar. Det är ju placeringen vid lilla området kring Inre Maren, som byggnaderna till och med växer i jämförelse med industriområdet i Skärholmen!! Därför är det relevant att tala om Heron City i Södertälje.....
Hej anonym!
Jag känner inte till Stockholms beslutsprocess i detalj, men det förefaller vara ett beslut som inte gäller längre. Nyligen gav exploateringsnämnden i stan klartecken till ett spektakulärt kallbadhus mitt i Riddarfjärden. Här finns en nyhetsartikel i ärendet:
http://www.svd.se/dynamiskt/stockholm24/did_15809666.asp?blog
Hej Rudi!
Det var väl bra om jag kan roa med så lite ;-)
Skämt åsido, jag fattar naturligtvis att frekventa debattörer vet att Heron City är högre. Men jag tycker ändå att det är en illa vald typ av ironi som inte alla genomskådar.
Hej Alarik !
Jo, beslutet gäller fortfarande men det gäller bara "grundfasta" objekt, därför är den projekterade
anläggningen i Riddarfjärden flytande!
Aha, det finns en förklaring på allt! Med en anläggning som är så stor så kan jag ha en viss förståelse för att kritikerna tycker att det är att gå runt ett tidigare beslut.
Skicka en kommentar