onsdag 23 maj 2007

Kritiker med bra förslag

Thomas Nilsson skriver i dagens Länstidning sitt tredje debattinlägg om Maren, denna gång tillsammans med Rudi Benedek. Liksom tidigare inlägg är han kritisk till kommunens utvecklingsförslag.

Skillnaden denna gång är att hans inlägg också innehåller konstruktiva delar om vad som kan ske i området, inte enbart kritik av allt och alla inblandade. Det är glädjande. T.ex. föreslår han en saluhall, torghandel, fiskebåt och ångfartyget Ejdern i Maren, caféer och uteserveringar, allt med en mångkulturell touch. Det är utmärkta förslag.

Tomas Nilsson missar dock en viktig poäng i sitt inlägg. Allt det han föreslår ovan är fullt genomförbart och till och med önskvärt i vårt förslag. Det finns plats för allt detta. Det är till och med önskvärt med sådan verksamhet!

Däremot innehåller Nilssons debattinlägg flera andra delförslag som jag bedömer som ekonomiskt helt orealistiska, t.ex. att flytta delar av Torekällbergets byggnader till Maren och bygga bostäder där istället. En sådan flytt får skattebetalarna betala vilket kommunstyrelsen sannolikt säger blankt nej till. Dessutom måste vi inse att Södertälje är en relativt stor industri- och forskningsstad och alla försök att efterlikna Trosa, eller Södertälje för 100 år sedan med bodar och hantverk är en och förblir en nostalgisk dröm som jag tidigare kommenterat här på Marenbloggen

Nilsson och Benedek tycks också helt ha missat att den typ av bostäder som efterfrågas idag är bostäder centralt, vid vatten, nära service och gärna nära natur. Bostäder av typ den de föreslår på Torekällberget, långt från centrum, utan närliggande service, inget vatten, men med fin utsikt och nära natur, har vi redan gott om överallt i kommunen.

Tidigare inlägg av Tomas Nilsson har jag kommenterat här på Marenbloggen.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Att som Tomas Nilsson skriver bygga ett område vid maren med utpräglad mångkulturell touch låter ju som en vacker tanke men är säkerligen ingen bra lösning, många svenskar känner redan idag ett utanförskap i delar av Södertälje om man då skulle bygga en saluhall med utländsk prägel så skulle självklart irakier m.m känna sig som fisken i vattnet men hur skulle svenskarna känna sig? Visst kanske man skulle ta sig dit ibland för att titta, mer som en turistattraktion men skulle man som svensk känna sig hemma? Tror inte det. Segregationen skulle nog i stället öka. Det skulle bli en plats där endast de med utländsk bakgrund samlas som ett "lilla Irak" i Sverige. Självklart kan en saluhall eller marknad med mångkulturell prägel vara en intressant turistattraktion att ha i Södertälje men varför inte skapa en i Ronna, Geneta eller Hovsjö?
/FR

Anonym sa...

Tomas Nilsson föreslår också bostäder på Torekällberget.. Nä låt Torekällberget vara! En av de trevligaste platserna i Södertälje som är känt över hela Sverige, visst kan det utvecklas men inte tas bort.

Nä maren och stadskärnan bör utvecklas i linje med det senaste förslaget, mer restauranger, underhållning, shopping, promenadstråk och fina kvalitets bostäder!
/FR

Alarik von Hofsten sa...

Hej FR!
Tack för dina kommentarer.

Södertälje har alla förutsättningar att bli en stad präglad av många olika kulturer, men där ingen tar direkt överhanden. Ofta kallas det för mångkulturell, men personligen föredrar jag ordet internationell. Det beskriver bättre vad vi har; internationella företag, internationellt inriktade utbildningar, importhamn, stor andel utländska medborgare, internationell forskning, två internationella TV-kanaler osv.

Nya Maren och en utökad stadskärna kan bli centrum för allt detta. inte så dum tanke, inte sant?

Anonym sa...

Ja självklart ska det vara en internationell prägel på Södertälje. Men man får passa sig så att det inte utvecklas på fel sätt alltså mot ökad segregation som är den största risken och hotet mot en positiv utveckling i Södertälje, Tomas förslag tycker jag ligger inom riskzonen... Man måste tänka framåt och större, som du också gör, men vissa verkar vara mer bakåtsträvande i sina ideér.
/FR

Rudi Benedek sa...

Nej Alarik! Jag har inte missat att människor vill bo sjönära. Det vill vi nog alla, om det går...
Om direktivet är att skapa 500 bostäder intill Inre Marens kaj, behövs ju inte någon medborgardialog, annat än färgsättning, fönsterprofiler etc.
Trosa finns med i jämförelser, typ:
Södertälje är en stor industristad medan Trosa är en småstadsidyll. Må så vara, men i ett avseende är städerna lika. Båda har ett hamnområde. I Trosa har hamnområdet sedan några år exploaterats med sjönära boende och nybyggnationerna är nu så omfattande att cafeér, restauranger, krogar och pensionat börjar flytta ifrån hamnen. Varför? Jo, De nyinflyttade klagar redan över hög ljudnivå och att det är stökigt i området...

Tänkvärt....

Rudi Benedek

Anonym sa...

Att bygga bostäder på Torekällberget som herrarna Tomas och Rudi vill känns för mig som ett förkastligt förslag. Låt denna vackra plats få finnas kvar. Nej utveckla Marenområdet och låt berget vara som det är!
//södertäljebo

Alarik von Hofsten sa...

Hej Rudi!
Jag uppskattar att du tar dig tid att utveckla ditt och Tomas Nilssons debattinlägg i LT.

Du har en poäng i att det kan uppstå en intressekonflikt mellan boende och andra verksamheter i närheten, t.ex. restauranger. Min bild är dock att sådana problem oftast uppstår i situationer där det ena fanns på plats först och det andra etablerats långt senare. De som kom först upplever sig störda.

I det aktuella fallet borde risken vara betydligt mindre eftersom ingen som flyttar in i området runt Maren kommer vara ovetande om att de har en del av stadskärnan i närheten. Det ingår s.a.s i boendemiljön.

Telge Bostäder och andra hyresvärdar har idag rejäla köer med folk som vill bo stadskärnan. Vi måste utgå från att de som vill bo så ser fördelar med boende i stadskärnan och accepterar de eventuella nackdelar som kommer med att bo centralt. Har man andra prioriteringar i sin boendemiljö bör en bra kommun kunna erbjuda alternativa boendemiljöer och boendeformer.

Projektgruppens direktiv har varit tydligt när det gäller att ta fram ett förslag som innehåller en mix av bostäder, butiker, mötesplatser och nöjen. Främsta syftet har varit att skapa stadsmiljöer som ”lever” under mer än en begränsad del av dygnet. Det skapar en mer levande stad och en förtutästtning för större trygghet.

Sedan har jag full respekt för att alla inte gillar att bo så, men de kommer inte heller att söka sig dit.

Anonym sa...

Håller med Alarik att om man väljer att bosätta sig centralt så är man medveten om de "störande" ljud som förekommer. Så är det väl redan runt Marenområdet... klarar man inte av ljudnivån i stan så kanske man ska fundera på ett boende som inte är centralt. Vi är alla olika och själv uppskattar jag att höra stadens ljud.
/Stadsbo sedan lång tid