Amerikanska shoppingcentra är ofta förebilder för svenska köpcentrum som ligger utanför stadskärnan och som i praktiken kräver bil för att kunna nås.Ändå finns det stora skillnader mellan USA och Sverige, inte minst vad gäller spridning i inkomster. Å andra sidan brukar amerikanska konsumenttrender hitta hit förr eller senare.
Ekonomisajten E24 uppmärksammar att amerikanska köpcentren börjar få problem och nu försöker göra dem mer ”stadslika”, dvs imiterar den typ av företeelse som vi svenskar normalt förknippar med att ”gå på stan”. För oss är ju staden en mötesplats, en nöjesplats, en shoppingplats men framför allt också en plats där man bor och lever.
Det är lite intressant eftersom det är just det som utvecklingen av Marenområdet och Stadskärnan ska leda till. Mötesplatser för unga och gamla, boende, shopping och nöje. Allt inom gångavstånd och med vatten och parker inpå knutarna. Hur många amerikanska – eller svenska – shoppingcentra utanför stan kan erbjuda det?!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Hej,
Hur är det tänkt med finansiering av nybyggandet? Vad jag har förstått så har man tänkt att kommersiella krafter ska vara med och finansiera byggandet.
Betyder det att hela konceptet kommer att säljas till någon större spelare, eller kommer kommunen på något sätt sammordna finansiering från flera mindre spelare?
Hur går det för de som idag har lokaler och verksamhet där det ska byggas om, kommer de att få erbjudande om att vara med på nybygget, eller bara köpas loss och hänvisas till att själva försöka köpa/hyra nya lokaler?
En annan fundering jag har är om det tänkts något kring hur själva ombyggnaden skulle kunna gå till. Jag hoppas att man inte tänker riva allt på en gång och bygga upp igen utan har någon slags tanke kring ett stegvis byggande. Att ha halva centrum som byggarbetsplats i ett par år tror jag är ett effektivt sätt att göra precis motsatsen till vad det här projektet går ut på.
Erik
Hej Erik!
Det är bra frågor du ställer.
Om finansieringen: Direktiven från kommunstyrelsen är tydliga; projektet förutsätter att externa finansiärer är beredda investera i projektet. Skattemedel får inte tas i anspråk. Initiala ekonomiska kalkyler visar att de så kallade byggrätterna kommer att ge tillräckligt med intäkter för att kommunen ska kunna bekosta det som ingen finansiär kommer att vilja betala ur egen ficka, t.ex. bygga vägar, broar och garage. Om det blir en eller flera finansiärer är alldeles för tidigt att säga.
Om nuvarande näringsidkare i området: Det kommer bli förhandlingar med dem efter medborgardialogen är klar, förslaget modifierats utifrån inkomna synpunkter och kommunstyrelsen beslutat inleda planprocessen (där ju för övrigt alla sakägare har rätt att komma till tals). På grund av byggtiden är det sannolikt att berörda näringsidkare vill/måste bedriva sin verksamhet på annan plats i centrum under byggtiden. Man kan väl inte utesluta att vissa kommer att välja att stanna på den platsen snarare än att flytta igen. Kort sagt det blir individuella lösningar i varje enskilt fall.
Om byggstart: Det är osannolikt att allt skulle byggas samtidigt. Planprocessen kommer ta olika lång tid för olika delområden. Om inte annat är det nödvändigt av de skäl du själv nämner.
Det är intressant det du säger. Just den biten har inte framkommit i media och är såklart ett orosmoment. Vi vill ju inte att centrum ska bli en stor byggarbetsplats under flera år för att någon gång i framtiden bli något bra; centrum måste även leva under ombyggnaden.
Hur troligt anser du det vara att förslaget kommer att bli som det ligger hela veägen? Eller tror du det kommer bli en kompromiss mellan förslaget och som det ser ut idag? Är detta något som ni räknar med?
Har ni också några mer detaljerade planer för just den största byggnationen kring Maren, köpcentrumet/biografen/osv? Kommer denna att byggas innan eller efter omstruktureringen av själva Maren påbörjas?
Hej Erik!
Jag utgår från att medborgardialogen kommer att leda till att förslaget modifieras på många punkter. Även om jag projektlett arbetet med att ta fram förslaget och därmed tycker att det är bra skulle jag bli mycket besviken om inte nästa förslag blev ännu bättre tack vare den input vi förväntar oss från invånarna.
Förutsättningarna finns. Nästan varje gång jag träffar folk och talar om Maren kommer det upp någon ny intressant idé eller vinkling på ett problem. Det känns väldigt roligt. Allt är kanske inte genomförbart men många saker är det.
En man bör vara uppmärksam på är idéer som går ut på att göra något som är som är väsentligt mindre (färre butiker, bostäder, färre ingrepp mm) än nuvarande förslag. Det är inte möjligt av två skäl. För det första håller inte ekonomin. Infrastrukturinvesteringarna blir för stora i förhållande till intäkterna. I så fall måste kommunen skjuta till skattepengar vilket är uteslutet. För det andra skulle ett betydligt mindre genomgripande utveckling inte lösa det som är avsikten att lösa, dvs en större och mer livaktig stadskärna. Det kan bara ske med ett signifikant tillskott av mötesplatser som funkar året runt, tillräckligt med butiker och bostäder. Mycket av argumentationen finns under rubriken ”Ämnesområden/varför utveckla mMaren” ute till höger på den här bloggen.
Slutligen; det finns ingen mer detaljerad plan om byggtakt. Det får vi återkomma till i ett snare skede.
Skicka en kommentar